Svensk cider i toppklass – ny årgång av Brännlands Pernilla Perle


En ny Pernilla Perle baserad på årgång 2017 har landat, Brännlands halvtorra cider som är skapad av den del som blir över när man extraherat musten vid frysningen till söt iscider. Pernilla Perle har vi i tidigare årgång upplevt som oerhört vinös. Den nya buteljeringen får oss inte att rucka på den uppfattningen.

Brännlands grundare, Andreas Sundgren Graniti, berättar att 2017 var en särskilt utmanande årgång för svenska äppelodlare, inte minst på grund av den frost som kom sent under våren. Hagel dessutom. Och en svalare växtsäsong – vi minns många av oss 2017 som ett kallare år där sommaren aldrig riktigt ville ta fart – har gett äpplen som inte uppnått den där optimala mognaden. Vilket borgar för cider med skärpa i syran och det är precis vad vi får i nybuteljerade Pernilla Perle.

Boxtoppen.se om Pernilla Perle (8%, buteljerad juni 2018)

2017-års skörd har gett en cider med bronsfärgad, ljust bärnstensskimrande nyanser. Doften skiljer sig från 2016 då det här är ett renare äppeluttryck, mindre honungskänsla och mer citrusnyanser som backar upp. En svag kryddig nyans kikar fram, likaså vita blommor, halm och färska aprikoser. I och med att det är mindre av bakade äpplen och honung så är den mer torra vinösa känslan mer accentuerad. Likaså i smaken där det inte är samma kraft men mer känslan som riesling kan ge, ni vet, den där elektriska syran, här kombinerad med en försiktig bornyr. Dessutom är sötman nedtonad (vi pratar 41 väl dolda gram per liter), äppelintrycken renare och det vilar ett närmast stenigt drag över avslutet som stramar åt fint. Här finns struktur, ryggrad och skärpa från start till mål och mest av allt så finns det en beundransvärd renhet och fräschör.

Betyg: 5/5

20,000 flaskor är buteljerade. Pris: 99 kr för 75 cl. Alkoholen klockar in på 8% och även om den smakar bra nu så gör lite flaskvila cidern gott. Med andra ord, spar några till vintern och någon till nästa sommar.

Länk till Pernilla på Systembolaget finner du här.