Sydafrika ny tvåa på vita premiumlistan

Nu har det blivit dags att uppdatera topplistan över vita premiumboxar. Tio i topp är nu fulltalig med hela tio viner, där nykomligen 2013 Bellingham Chenin Blanc från Sydafrika seglade in på en andraplats.


Antalet vita viner bland Systembolagets boxar kan man, sett till antalet, verkligen inte klaga på. Inte mindre än 80 stycken finns det att välja på om man inkluderar beställningssortimentet. Vad gäller segmentet vita premiumboxar, d v s boxar som kostar över 250 kr är det inte fullt lika brett. Men nu är listan, som nämnts, uppe i tio viner, och jag tror att nästa uppdatering kommer att bjuda på fler överraskningar, eftersom jag vet att Systembolaget har fler nyheter på ingång.

2013 Petit Chablis Ropiteau ligger kvar som ohotad etta med 87 poäng. Som jag tidigare påpekat är detta såväl det bästa som dyraste boxvinet i det svenska sortimentet, men värt pengarna och något för dem som behöver övertygas om att det finns bra boxviner. Ropiteau Frères, som gjort vinet, är ett anrikt vinhus i hjärtat av Bourgogne.

2013 Bellingham Chenin Blanc, en 1,5-litersbox den också,  är listans nykomling i november. Med sin bussiga, rika stil och goda balans förtjänar den verkligen sin andraplats. Företaget Douglas Green Bellingham äger och förvaltar en av Sydafrikas äldsta vinegendomar, där druvor planterades så tidigt som år 1693.

2013 Mâcon-Villages Chardonnay, oktobers nykomling, är nu trea på listan. Producent är välkända Blason de Bourgogne. Mindre känt kanske är att företaget består av 800 odlare runtom i Bourgogne som tillsammans utgör företaget. Mâcon-Villages Chardonnay är lite rundare än Ropiteau, men med lika fin chardonnay-ton.

Notera att vissa av boxarna är billigare än 250 kronor, men då innehåller de mindre än tre liter vin. I de fallen räknar vi om priset så att vi justerar för volymen – en 1,5-litersbox för 149 kronor räknas prisvärdhetsmässigt lika som en 3-litersbox för 298 kronor. Enkelt och ganska rättvist.

 

>> Till listan