Sydafrika kvar i topp – torra vita boxar november 2014

Den första boxlista vi uppdaterade i november var vita boxar med viss fruktsötma. Nu har vi uppdaterat listan över de bästa torra vita boxvinerna som kostar under 250 kronor.


Fortfarande ohotad etta i november bland vita boxar med låg eller ingen restsötma är 2013 Chenin Blanc Steen från den sydafrikanska producenten Drostdy-Hof. Vinet som imponerar med sin solmogna frukt, sin fina syra och sin direkta charm. För 175 kronor är detta ett superfynd!

Även på andra- och tredjeplatsen är det oförändrat jämfört med oktoberlistan. Krispiga, eleganta 2013 Brochet Facile Sauvignon Blanc från Nordic Sea Winery ligger tvåa och 2012 L Chardonnay från den välkända firman Laroche ligger trea.

Jämfört föregående månads lista har vi två nykomlingar på topp tio-listan och dessutom har två viner bytt årgång.

Utmärkelsen bästa nykomling går till 2014 Oude Kaap Chardonnay från utmärkta producenten Douglas Green Bellingham i Sydafrika. Vinet kommer från Western Cape och är både generöst och elegant. Även den andra nykomlingen är en chardonnay från Western Cape. Vinet är 2014 Robertson Chardonnay från Robertson Winery och detta vin är lite generösare och gjort i en lite bredare stil. Båda vinerna funkar bra på ett buffébord med lite blandade pajer, sallader och annat plock.

Foot of Africa Chenin Blanc från Kleine Zalze och Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc, från Casas Patronales har båda bytt årgång till 2014. Vinerna känns lite piggare och friskare och båda vinerna har tagit ett par steg upp på topp-tio-listan.

Notera också att jag fyllt på med en hel del trevliga boxar som håller bra kvalitet, även om de inte riktigt kvalar in på topp-tio-listan. Totalt finns det nu recensioner på 21 torra vita boxviner som klarar gränsen på 78 poäng, vår gräns för ett korrekt och godkänt vin.

>>Till listan