2015 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier ny etta bland vita torra

Den uppdaterade listan över de bästa vita torra boxarna bjuder på en sydafrikansk trio på pallplats, där 2015 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier intar förstaplatsen.


Dags för en uppdatering av listan över de bästa vita boxarna på Systembolaget.

Nu har de de gamla årgångarna börjat försvinna från Systembolaget, så därför är de inte med. I väntan på att de ska komma in på Boxtoppen igen i ny skepnad, har det möblerats om rejält på listan. På pallplats hittar vi en sydafrikans superfyndstrio.

Ny etta är bussiga 2015 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier från sydafrikanska Drostdy Cellars och dess vinodlingar i Western Cape. Vinet innehåller generösa mängder av solmogen frukt och inslag av päron, persikor, äpplen och litchi, men också lyktfrukter, blommor och vaniljtoner. Vinet är ett klockrent superfynd, som gör sig bra som det är, på buffén och till fisk och grillade skaldjur.

2015 Zonnebloem Sauvignon Blanc från sydafrikanska Zonnebloem Wines hittar vi nu på andra plats.. Vinet är ungt och friskt, riktigt torrt och passar fint till skaldjur, fisk, grönsaker och lätta smaker. Funkar dessutom fint som mingelvin.

Ny på tredje plats är ännu en sydafrikan:  2014 Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen från Drostdy Cellars bjuder på ren, fräsch frukt, bra syra och toner av grapefrukt, honungspomelo, vita päron, blommor och mineraler.

Den nya listan bjuder på en nykomling – en strategisk nyhet på Systembolaget i mars, som hamnar på trettonde plats. Vinet är 2015 Zola Chenin Blanc Chardonnay Sauvignon Blanc och kommer från Sydafrikas Western Cape och producenten Du Toitskloof. Det är ungt och friskt med bra syra och inslag av grapefrukt, med stick av såväl päron och äpplen som tropiska frukter och blommor. Lite mineral ovanpå det och vi har ett vårfynd som funkar till det mesta.

Tio i topp bjuder på åtta superfynd, d v s väldigt mycket smak för pengarna. Listan omfattar totalt sjutton viner, varav tio superfynd och sex fynd.

>>Till listan