Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

Det indiska köket är något av det bästa vi vet och att många av recepten gör sig fenomenalt till vin är ingen underdrift. Till en kryddig och härligt intensivt smakrik tandoori gör sig en svalkande rosé i torr stil ypperligt och klunkarna blir gärna av modell större! I våra glas, 2020 Enzo Bartoli Rosato.


Recept – 4 personer

Ingredienser
8 handstyckade kycklingklubbor från Bjäre Fågel, dessa är större och köttigare
Tandoori-kryddblandning, 3 msk
2 dl matlagningsyoghurt
Smör
400 gram haricots verts
3 vitlöksklyftor
1 burk sojabönor
Spiskummin
Basmatiris, 3 dl
Gurkmeja, 1 tsk
Hel kanel, 1 bit
Salt, olja, svartpeppar

Så här gör du

Ett i grunden väldigt lättlagat recept som du kan höja svårighetsgraden på om du exempelvis vill blanda din egen tandoori. Annars finns bra färdigblandade i dagligvaruhandeln. Sätt ugnen på 225 C. Blanda ut 2 msk tandoori med matlagningsyoghurt. Låt kycklingen stå kalt och dra åt sig av marinaden. Bäst blir den om du kan göra detta över natten. Innan du ställer i ugnenströr du över den sista matskeden tandoori.

Ställ kycklingen i mitten av ugnen och låt skinnet snabbt bli krispigt. Efter cirka 20 minuter sänker du värmen ner till 175 C och kan då även börja ösa kycklingen med den avrunna juicen. Vill du säkra än mer krispighet kan du smälta lite smör och ösa med. Kycklingen låter du gå drygt 40 minuter totalt beroende på hur stora kycklingdelar du kör med. Kör gärna grillfunktionen och varmluft sista minuterna.

Sojabönorna kan du köra samtidigt som kycklingen i ugnen. Bre ut bönorna på aluminiumfolie och lägg i en form tillsammans med en hackad vitlöksklyfta, en matsked olja, salt och en tesked spiskummin. Rosta bönorna ungefär lika länge som kycklingen är inne.

Basmatiriset sköljer du av och kokar sedan med en tesked gurkmeja och en kanelstång samt salt. Räkna med en koktid runt 15 minuter och låt sedan riset stå och dra en liten stund.

Haricots verts steker du upp i smör tillsammans med två hackade vitlöksklyftor och lite spiskummin. Stek inte för länge då du vill ha krispigheten kvar.

Har du vätska kvar från kycklingen så använd denna som skysås.

Vinet

2020 Enzo Bartoli Rosato, Piemonte, Italien

Art.nr. 77940, 750 ml, 12%, 119 kr, 5 av 5 poäng

Den nybuteljerade 2020-årgången visar upp en ungdomligt pigg och blommig doft med toner av persika, hallon, vingummi, ett stänk blodapelsin och svag stjälkighet. Smaken är livlig och helt torr med rent driv i frukten som fortsätter på doftens inslagna spår med extra fokus på persika och ett citrus- och limefräscht avslut. Ett högst lättgillat vin och charmerande rosévin!

Rosé & Tandoori
Det som framförallt slår en i denna mat- och vinmatchning är hur fin sötma som lockas fram i det annars helt torra vinet. Bärigheten får en mer framträdande roll och även yoghurtmarineringen i kycklingen skänker en syrlighet som accentuerar citrustonen i vinet. Och att det är lite kryddhetta i anrättningen tycka bara gillas av vinet!