Tarapacá Biodiversity – en 1,5-litersbox till imponerande bra pris!

Chile är svårslaget när det kommer till vinkvalitet för en ytterst modest peng. Ändå lyckas landet skapa viner med personlighet och sitt alldeles egna uttryck. Inte minst är fräschören alltid central i chilenska viner, röda som vita, och det är precis vad som utmärker vardagspärlan Tarapacá Biodiversity som säljs i en smidig 1,5-litersbox. Boxtoppen har provat den senaste årgången!


Chile är ett mångfacetterat vinland, något som en hastig blick på kartan snabbt förklarar. För vart du än är i Chile så är du alltid nära Anderna i öst och havet i väst och med 4000 kilometer från nord till syd så blir växtuttrycken komplexa. Men mest av allt odlas det i Valle Central som breder ut sig ett par timmar söder om huvudstaden Santiago och här, i olika dalgångar, har den chilenska vinindustrin sitt epicentrum.

Boxtoppen provar 2021 Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah från Chile

Chilensk cabernet sauvignon har sitt alldeles unika uttryck och det kommer fram väl i denna smidiga 1,5-litersbox som komplettas av den kryddiga syrah. Svarta vinbär och björnbär står för fruktintrycken medan örtiga nyanser med mynta i spetsen samt fatkryddighet backar upp det solvarma intrycket. Smaken är mogen i sin bärfruktighet, charmant och lättgillad men det finns också motstånd i tanninerna vilket tillsammans med pigg syra säkrar vinets fräschör. Tarapacá är ett ursprungstypiskt vin till ett imponerande bra pris. Att det dessutom inte går i sötmafällan är ett extra plus.

Betyg: 4 av 5 poäng

Tarapacá Biodiversity finns i drygt 350 Systembolagsbutiker och till övriga kan det beställas utan extra kostnad. 1,5-litersboxen (13,5%) har artikelnummer 2658 och kostar 115 kronor. Vinet har en restsötma som understiger 0,3 g/100 ml vilket gör det helt torrt.

Till vinet HÄR >>>