Tareq Taylor lanserar charmant mousserande från Loiredalen!

Vårens lansering av en tysk riesling signerad Tareq Taylor möttes med toppbetyg från Boxtoppen och nu är det dags för nya lovord när kändiskocken släpper ett mousserande vin från franska Loiredalen. I våra glas; Tareq Taylor Crémant de Loire!


Loire är hemvist för otaliga slott, de är närmare 300 till antalet, där de mest kända onekligen är Chambord och Chenonceau. Loire är också hem åt två klassiska gröna druvsorter som vi numera hittar i flertalet vinregioner världen över; chenin blanc och inte minst sauvignon blanc. Fast få klår originalen på fingrarna, inte minst när ursprung som Sancerre, Pouilly-Fumé eller Vouvray står som avsändare.

Loire är också mousserande viner under ursprungsbeteckningen Crémant de Loire vilken reglerar vilka druvor som får användas och från vilka områden de måste komma. Framställningsmetoden är den klassiska, precis som i Champagne.

”- Min ambition med mina viner är att de ska kunna upplevas både på egen hand och i kombination med en god måltid, där olika komponenter tillsammans lyfter den totala smakupplevelsen. Jag är stolt och glad över denna crémant, säger Tareq Taylor vars flaska går i blå toner och likt Tareqs Riesling pryds etiketten av en guldskimrande sköldpadda som under många år varit Tareqs lyckoamulett. Producent bakom vinet är Gratien & Meyer, vinmakare sedan 1864.

Boxtoppen provar Tareq Taylor Crémant de Loire

Tareqs mousserande från Loiredalen bjuder på en okonventionell druvblend där chenin blanc, cabernet franc, chardonnay och pinot noir ingår. Vinet har framställts enligt den klassiska metoden och det har resulterat i ett fruktdrivet vin med ungdomligt friska toner av gråpäron, persika, gult äpple och örtiga toner. Även de blå druvsorterna bidrar och en diskret rödbärig ton i form av jordgubbar kikar fram. Smaken är harmonisk med smeksamma bubblor, diskret rondör och fruktiga toner där persika- och päronnyanserna tar täten. Avslutet bjuder på citruspigg spänst och lämnar oss med en fräsch känsla.

Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng

Tareqs Crémant de Loire återfinns i Systembolagets beställningssortiment och beställs till valfri butik. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 57114 och kostar 150 kronor. Restsötman är 0,9 g/100 ml.

Till vinet HÄR >>>