Tempurafriterad kycklingfilé, het salsa & rosa prosecco

Ibland vill man servera ett något matigare snacks till bubblet och då är vi svaga för dessa tempurafriterade kycklingspett som doppas i en kryddhet salsa. Inte minst gör de sig förträffligt till en rosa prosecco från Mionetto vars lilla rondör skapar magi med kryddan.


Recept – tilltugg

Kycklingfilé
Tempura, färdigblandad finns i affär men kan även mixas själv
Neutral frityrolja
Körsbärstomater
Sweet Chili
Vitlök
Mynta, torkad chili, salt, peppar. sesamfrön

Tillbehör
Träspett

Så här gör du
Koka upp 3-4 hekto körsbärstomater tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, salt, peppar, torkad chili och en deciliter sweet chili. Låt puttra under lock på svag värme ungefär 20-25 minuter. Stavmixa och rör i lite sesamfrön och smaka sedan av så du har såväl hetta, sötma och sälta.

Dela kycklingen i mindre bitar och rulla i frityrsmeten. Hetta upp en halv liter neutral olja och fritera kycklingen i omgångar. Räkna med cirka tre minuter per bit. Lägg på hushållspapper. Trä kycklingen på spett för en festligare effekt vid presentationen.

Vin

2020 Mionetto Prosecco Rosé

art.nr. 52178, 750 ml, 11%, 99 kr, 5/5 p – Full pott!

5-betyg.png (485×123)Här kombineras proseccodruvan glera med 15% pinot noir vilket skänker ett vin med ungdomligt bäraomatisk karaktär. Inte minst är det gott om smultron i doften och det intrycket backas upp av körsbär, hallon och citrus. Smaken har en diskret sötma med rödbärig frukt, blodapelsin och citrusfräschör samt pigga bubblor. Ett vin som andas sommar.

Till maten
Som silke i gommen blir det när den frasiga kycklingen möter het salsa som är såväl söt som salt och den ungdomliga proseccon med sin lilla sötma och stora fräschör tämjer hettan och balanserar upp sältan förnämligt.

Till Systembolaget >>>