Teroldego – en norditaliensk raritet!

 

Teorierna har varit många vad gäller teroldegos ursprung; denna unika norditalienska druvsort som återfinns i Trentino i landets norra delar. De senaste åren har pusslet dock börjat se färdigt ut i och med DNA-forskningens framsteg som visat att druvan är förälder till en annan kuriositet i Italiens nordliga hörn, lagrein, men än viktigare är fyndet av dureza, en urgammal sydfransk sort som är fader till bland annat syrah – och har en syskonrelation till teroldego. I glaset: Cantine d’Iseras 2018 Teroldego.

Teroldego har blott en DOC i Italien, alltså ett ursprungsskyddat och avgränsat område, så det är en sann raritet för Trentino. Nu kan den visserligen även buteljeras som en IGT (Indicazione Geografica Tipica) där druvans kvalitet uppmärksammas som geografiskt typisk i beteckningen Vigneti delle Dolomiti IGT och således ger odlarna i regionen större spelutrymme samt upptagningsområde. Kooperativet Cantine d’Iseras teroldego som nu lanserats på Systembolaget är precis en sådan och det är ett riktigt bra exemplar på druvans potential.

Rariteten teroldego är en druva som är mer än värd att bekanta sig med om kärlek nu inte redan existerar och vad du kan förvänta dig är en blåfruktigt orienterad stil med en sval karaktär, avrundad i sin framtoning och med tydliga örtnyanser. Inte alls olik ung oförvanskad syrah och det är lätt att dra paralleller – inte minst nu när släktskapet finns där med dureza-druvan som gemensam nämnare.

 

2018 Teroldego d’Isera, Cantine d’Isera
art. nr. 2343, 99 kr, 5 poäng (toppbetyg!)

Lika bra att få det sagt direkt; här har vi väldigt mycket vin för en ringa slant och när du då adderar originalitet så imponeras man än mer. Initialt fullt fokus på det blåfruktiga som backas upp av vildhallon men ganska snabbt kikar även de färska örterna fram som blir till en sorts ”alp-garrigue”. Allt lindas in i en härligt ren och sval känsla men där det ändå finns djup och viss sol i frukten. Smaken är smeksam, det är autostrada direkt till gilla och förföras-känslan och det blir ofta så med norditaliensk bergsfrukt. Trots omedelbar charm så finns det ändå substans och ett visst djup där en hint av eklagring skymtar i periferin och örtigheten får sällskap av lakritsrot och en liten pepprighet.

Ett vin att njuta av ungt för att fånga frukten även om det såklart även har sina förtjänster om ett eller två år. Extra plus för att en seriös teroldego är tillgänglig i en majoritet av landets systembolagsbutiker. Drick vinet lätt svalt för bästa upplevelse och gärna om du grillar fläsk eller kyckling.