Thai Green Curry Chicken & portugisisk rosé

Om vi inte kan åka till Thailand så får Thailand komma till oss i stället! Reseminnen förstärks med fördel genom matlagning och är det något vi älskar med thaiköket så är det en grön eller röd curry i kokosgrädde. På plats blir det allt som oftast en ljus törstsläckande lager men i ärlighetens namn så blir den klassiska serveringen mer sofistikerad – och godare – med ett glas vin därtill. Rosé inte minst. I glasen; portugisiska succéboxen LAB Rosé i ny fräsch årgång!


Recept – 4 personer

Ingredienser

600-700 gram kyckling, vi valde lårfilé för mer smak
2 spetspaprikor
1 stor gul lök
200 gram tunna Haricots Verts
2 burkar kokosgrädde a 400 ml styck
Kaffirblad, 5-6 stycken
1 lime
1 stor vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander
2 msk grön currypasta, mer om du gillar styrka
1 msk fisksås
Neutral olja, jasminris, japansk soja, salt

Så här gör du

Börja med att dela upp kycklingen i mindre munsbitar. Fräs dem lätt saltade på hög värme och i neutral olja som hastigast, bara så att kycklingen får lite färg och stänger igen. Ta åt sidan. Fräs upp vitlöksklyftan som du hackat fint. Låt den få lite färg men inte brännas. Tillsätt currypastan och fräs vidare så du frigör aromerna. Häll på kokosgrädden och rör om. Låt puttra samman tillsammans med kaffirbladen och fisksås. Lägg ner kycklingen efter några minuter och halva korianderkrukan som du hackar grovt. Slanta upp löken och dela haricots på mitten samt gör munsbitar av paprikan. Lägg ner med övriga ingredienser och låt puttra några minuter ytterligare. Avsluta med att pressa färsk lime över och servera resten av den färska koriandern över.

Servera med ett jasminris.

Vin

2020 LAB Rosé från Casa Santos Lima i Portugal

art.nr. 70316, 3000 ml, 12,5%, 209 kr, 4,5 av 5 p
Bland förra årets mest charmanta och tilltalande rosévinsboxar fann vi portugisiska LAB Rosé som nu dykt upp i en ny fräsch årgång. Och efter att ha provat 2020 finner vi ingen anledning att justera förra årets positiva intryck för uppföljaren är precis lika behaglig. Det visuella drar åt lökskalsfärgat vilket lurar sinnena en aning då du inte räknar med en större doftexplosion men här är det gott om inbjudande intryck där syrliga citroner, persika, hallon och smultron i ungdomligt utförande kikar fram. Smaken är skönt torr och syrlig vilket retar aptiten och det rena anslaget lyser genom smaken som visar upp stenfrukter, persika och hallon i lättsam och piggt lavendelörtig stil.

Vinet & Maten
Det här är ett vin som hanterar hetta på ett imponerande vis för vår version av Thai Curry saknar sannerligen inte sting. Inte minst imponeras vi över den fruktexplosion som vinet visar upp när chilihettan gör sitt inträde och det kokosgräddiga lockar även fram en rondör i LAB. Kaffir limebladen fångar dessutom upp citrussyrligheten i vinet och bidrar till ett möte som faktiskt överträffar klassikern ljus lager. Det här vill du laga i vår!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>