The Swedish Carbonara – som gjord för Pasquas Mucchietto!

Carbonara hör till de maträtter som kan tolkas i oändlighet och just denna version signerad Anders Karlsson från Svenska Juniorkocklandslaget är sannerligen inget undantag. Vi vågar till och med påstå att det är den mest utstickande av alla. Samtidigt vågar vi även påstå att det är bland de godaste ”carbonara” vi intagit. Rättens mer skandinaviska touch och den sälta som lockas fram i råvarorna gör dessutom anrättningen perfekt till Pasquas ekologiska nyhet, Mucchietto Vino Rosso Italiano Organic!


Recept – serverar 4 personer

Ingredienser

Carbonara
Ca 500 gram tagliatelle
200 gram shiitake eller blandad vild svamp efter säsong
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
200 gram grönkål
150 gram suovas
25 gram hackad persilja (ca en kruka)
Smör, rapsolja, salt, svartpeppar

Brynt nötsmör
75 gram smör
1 dl grovhackade hasselnötter
1 msk japansk soja

Ostsås
100 gram riven Västerbottensost, vi valde 18-månadersvarianten
2 dl grädde
1 äggula
Salt

Tillbehör
Extra Västerbottensost som du river över rätten innan servering

Så här gör du

Börja med nötsmöret. Bryn smöret i kastrull tills gyllene. Häll i de grovhackade hasselnötterna och soja, Bryn försiktigt.

Gå över till ostsåsen. Koka upp grädden, ta bort från värmen och häll i den rivna osten och äggulan. Ställ tillbaks på värmen och vispa kraftigt i cirka 30 sekunder. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.

Dags för carbonaran där du börjar med att skiva svampen som du steker rätt hårt i olja och smör. Hacka löken och vitlöken och stek med svampen när den nästan är klar. Plocka kålen, du vill inte ha med stammarna, och skiva suovas så tunt du kan. Häll ner i pannan, vänd runt hastigt och smaka av med salt och peppar. Häll i den kokta tagliatellen och se till att du får med några matskedar av kokvattnet i pannan. Avsluta med den hackade persiljan.

Uppläggning. Grunda med ostsåsen i djupa tallrikar. Addera därefter pastan och toppa med det brynta nötsmöret, lite extra svartpeppar och gärna ytterligare Västerbottensost.

Vin

Pasqua Mucchietto Vino Rosso Italiano Organic

art.nr. 50292, 3000 ml, 13%, 279 kr, 4,5 av 5 p
Mucchietto fängslar och flirtar från första sniffen där du bjuds på karamelliserade körsbär, mörka plommon, kryddiga ekfatshintar och en viss örtblommighet. Smaken smeker med viss fruktrondör som samtidigt lindar in tanninerna och låter en uppfriskande syra ta plats. Avslutet hintar inslag från den del av vinet som lagrats i ekfat, inte minst kikar en vaniljnyans fram i det bärgenerösa anslaget. Det här vinet kommer många falla för!

Maten & Vinet
Den lilla sötma som vinet har, ja den blir essentiell till den svenska taken på carbonara! Sältan i Västerbottenosten och det brynta smöret rentutav behöver ett vin som Mucchietto och det blir till en balansakt tack vare kontrast mellan sälta och sötma. Att rätten i övrigt är sprängfylld med smak och intryck kräver ett vin som står upp och det gör Pasquas nyhet med bravur. Ljuvligt gott!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>