Tidlös klassiker; Toast Skagen & vit Bourgogne

Desto kallare det blir i haven desto bättre blir räkorna. Med andra ord; det är egentligen under vinterhalvåret som Toast Skagen borde vara som mest självklar.


Det här är en klassiker som aldrig går ur tiden eller känns fel men vars förträfflighet vi ibland behöver bli påminda om. Vår variant håller sig rätt nära Tore Wretmans original och skippar därmed löken men toppar mackan med stenbitsrom. Till vår Skagen dricker vi den formidabla Bourgogne Blanc från Terres Secrèts, en knastertorr chardonnay som kommer i behändig 2,25-liters box.

Recept – 4 personer

½ kg färska räkor, ger cirka 200 gram skalade
1,5 dl bra majonnäs
1 kruka färsk dill
Färsk citron
1 burk stenbitsrom
Salt, vitpeppar, smör
Levain

Så här gör du

Skala räkorna. Hittar du inte färska så köp handskalade räkor på burk och låt dem rinna av ordentligt innan du torkar dem på hushållspapper. Finhacka dill och lägg i en bunke tillsammans med räkorna och majonnäsen. Pressa över saft från en halv citron, salta och vitpeppra. Röran ska sitta samman fint och inte vara lös. Stek upp levainskivor i gott om smör tills de är frasiga. Servera bröden vid sidan om Skagenröran så att brödet behåller spänsten. Dekorera med citronskivor och resten av dillkvistarna och toppa med stenbitsrom.

Vin

2020 Bourgogne Chardonnay, Terres Secrèts, Frankrike

artikel 5555, 2250 ml, 12,5%, 319 kr, sötma mindre än 0,3 g / 100 ml, betyg 5 av 5 poäng
Redan färgen skvallrar lite om att vi är i Bourgognes södra delar, Macônnais närmare bestämt. Här är det aningen varmare och det skänker vinet en större rikedom och mer gyllene färgskepnad. Doften har ännu ett ungdomligt anslag med generös fruktighet där vi noterar stenfrukter såsom persika, gula äpplen men också ett stänk tropiskt samt citrusfrukter. Faten lindar med sin kryddighet in doften i en smörnötig ton vilket känns härligt klassiskt Bourgogne. I smaken bjuds skön fruktintensitet med stenfruktiga och tropiska inslag. Citrus stramar upp den relativt fylliga kroppen och syran ger skärpa som följer med fint i den kryddigt fästande eftersmaken. En utmärkt box-Bourgogne för den som vill ha mesta möjliga kvalitet utav sitt lådvin.

Matchningen
Även om ingredienserna är få i en Toast Skagen så är det en rätt med mycket smak vilket kräver ett vin som inte bara kan matcha anrättningen utan även harmoniera med den. Terres Secrèts Bourgogne går detta med bravur och vinets fina generositet och syra sätter matchningen mitt i prick. En perfekt start på en middag!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>