Toast Skagen – en svensk klassiker i läckert möte med kalifornisk rosé!

En svensk klassiker, vår paradservering när det kommer till lyxiga förrätter, är utan tvekan Toast Skagen! Med popularitet kommer också ett otal varianter på tillagningssättet men vi väljer att hålla vår Skagen åt det mer traditionella hållet – något som också passar dryckesvalet perfekt – kaliforniska Chill Out Shiraz Rosé!


Recept 4 personer

Tillagningstid: 30 minuter Svårighetsgrad: superenkelt

Ingredienser

400-500 gram räkor
1 schalottenlök
1 knippa dill
2 dl majonnäs
1 citron
4 brödskivor
smör
salt, vitpeppar
eventuell toppning, en klick stenbitsrom och salladsblad

Gör så här

Se till att räkorna, om de nu inte är färskskalade, får rinna av på hushållspapper för får du för mycket vätska i din röra så blir det vattnigt. Mixa sedan räkorna med majonnäsen, pressa ner saften från halva citronen, hacka löken fint och mixa i tillsammans med hackad dill. Smaka av och salta efter behag. Vi väljer att öka salthalten något i rätten för att finna en häftig kontrast till vinet. Avsluta med några varv vitpeppar.

Smält smör i panna och stek upp brödskivorna krispiga. Vilket bröd du väljer får den egna preferensen avgöra men håll det ljust. Vi väljer Hönöbröd, modell skärgårdskaka, då denna blir extra krispig och dessutom inte tar uppmärksamheten från Skagenröran.

Lägg en rejäl klick av Skagenröran på respektive brödbit, dekorera med citronskiva, salladsblad och dill och om så önskas, toppa med fiskrom.

Vinet

2019 Chill Out Shiraz Rosé

artikel 3105, 3000 ml, 219 kr, 4 av 5 poäng

Det fanns en tid när så kallade blush wines från Kalifornien var omåttligt populära men så dalade trenden och kanske det berodde på en hel del rätt trista och översötade produkter. Nu ska ett ”rodnande” vin ha lite sötma för det är själva grejen tillsammans med den generösa och fylliga frukten, men då ska det vara precis som i denna Chill Out där druvan syrah används och där sockret håller sig till moderata 14 gram. Här är det härligt generöst av röda vinbär, geléhallon och jordgubbar i solmogen och blommig stil men där ändå fräschören får vara med, inte minst genom en läskande syra som drar åt citrus och grapefrukt i avslutet. Ett bra blush wine helt enkelt och som gjort för varma sommardagar och inte minst till en Skagenröra!

Vinet & Maten

Det medvetna draget att höja salthalten något i rätten resulterar i ett klockrent möte mellan vin och skaldjursröran. Harmoni genom kontrast uppstår när sötma och sälta förenas och vinets fruktighet blir stramare. Men bäst av allt är att Chill Outs rosé lyfter maträtten utan att ta över och det annars så populära dryckesvalet öl till klassikern får i den lite fylligare roséstilen en seriös utmanare. Så mycket sommar i denna matchning!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>