Toi Toi – ett vin som gör oss sugna på Poké Bowl!

I det östra hörnet av Nya Zealands nordö, lite undangömt, så finner du Gisborne. Här landsteg James Cook 1769 när han nådde ögruppen för första gången och synen måste ha varit betagande, inte minst med tanke på regionens många vackra stränder längs kustremsan. Som vinregion är det mycket som talar för Gisborne; man åtnjuter flest soltimmar i Nya Zealand och en perfekt jordmån med influenser från havet ser inte minst till att druvor som chardonnay stortrivs här. Boxtoppen.se har provat just en sådan, Toi Toi från familjeproducenten Marlborough Wine Limited!


Toi Toi. Nej, det är inget hittepå-namn utan ett högt blommande gräs som du finner på de flesta platser i landet. Vinet som bär namnet efter detta grässlag har lagrats i ekfat och det är onekligen en chardonnay som visar sig från den generösa sidan.

Boxtoppen.se om 2018 Toi Toi Chardonnay
Initialt en något överraskande sval känsla med betoning på stenfrukter och citrus men med luft i glaset så kikar solens påverkan fram och bjuder på passionsfrukt, persika och gula frukter i stort. En viss vitblommighet är också med i matchen och det är en högst charmig och inbjudande chardonnay. Smaken är fruktdriven, relativt fyllig och har den nödvändiga syran för att säkra fräschören. Torrt, vissa tropiska inslag, bra balans och en god, fruktren avslutning med blott en hint från faten. Ett vin som gör oss sugna på Poké Bowl!

Boxtoppens betyg: 4/5

Toi Toi finns i närmare 350 systembolagsbutiker, kostar 119 kr för en flaska (750 ml) och du finner länken till vinet HÄR >>>