Toppbetyg till ekologisk verdicchio från Moncaro!

Sista delen i Boxtoppens Moncaro-resa och då landar vi i producentens högborg och det man kanske gör allra bäst – Verdicchio dei Castelli di Jesi. En box som får full pott i 2019-årgången!


Är verdicchio en unik druva för regionen Marche? Ja, sannolikt är det fallet även om man via genetiska studier funnit stora likheter med norra Italiens version av trebbiano. Namnet betyder den lilla gröna och åsyftar såväl druvan som dofterna och smakerna där stenfrukter, örtiga drag och ofta hög fruktsyra ger fog för namnet. Moncaros version av druvan från ursprungsområdet Castelli di Jesi inte långt från kusten och staden Ancona är en riktig höjdarbox som har alla förutsättningar för att bli en sommarfavorit!

Boxtoppen om 2019 Moncaro Organic Verdicchio

Tänk dig doften av ett riktigt saftigt gråpäron och en blommande örtagård. Det är precis vad denna Verdicchio bjuder på i doftspelet samtidigt som det finns en hint av persika och mandel i periferin. Stor fräschör i smaken där stenfrukter och citrus samsas om utrymmet tillsammans med en mer subtil melonton; och allt i en torr, krispig och inbjudande stil. Ett vin som fokuserar på renheten och gör det strålande bra.

Betyg: 5 av 5 poäng

Färsk grillad vit fisk, skaldjur, matiga sallader, detta är ett vin som har en väldigt bred repertoar och gör sig väl till många rätter. Moncaros Verdicchio dei Castelli di Jesi är ekologiskt odlad och vinet finner du i drygt 300 Systembolagsbutiker. En box (3000 ml, 12,5%) kostar 229 kronor och har artikelnummer 22424.

Vill du läsa om de övriga vinerna från Moncaro så finner du dessa här och här.