Toppbetyg till ekologiska portugisen Merino på tvålitersbox!

Att portugiserna kan göra vin har vi vetat i många år men nu börjar landet få alltmer gehör bland den breda massan och det glädjer oss för här har vi ett land som sitter på en snudd på oefterhärmlig druvfauna med massor av inhemska spännande sorter. Inte minst i Alentejo, landets största vinregion, blir detta ett faktum och det är få vinområden i Europa som kan producera lika kvalitativa viner till så ämabel prislapp som just här, något som bevisas av ekologiska Merino i tvålitersbox!


Alentejo betyder fritt översatt ’bortom Tejo’ och syftar på landet öster om floden Tejo som mynnar ut i Atlanten vid Lissabon. Regionen är Portugals största och står för ungefär en tredjedel av landets areal men mindre än en tiondel av befolkningsmängden. Atlanten har en tydlig inverkan på de flesta av Portugals vinregioner men i just Alentejo är det snarare tal om ett inlandsklimat med mycket varma sommarmånader och kallare vinterhalvår. Detta påverkar vinstilen som skiljer sig markant från övriga landet; särskilt de röda är fruktgenerösa, koncentrerade och omfamnande i stilen, något som vi tycker exemplifieras strålande i den ekologiska boxen Merino som lanserades i Systembolagets fasta sortiment i september.

Boxtoppen provar nyheten

2021 Merino Organic Red Wine från Alentejo i Portugal

Alentejo är Portugals största vinregion och täcker närmare en tredjedel av landets yta. Det innebär såklart en stor variation i vinstilar samtidigt som Alentejo är korkekarnas hem med en produktion som når upp till hälften av all världens korkar. Producenten Casa Relvas boxnyhet Merino är en blend på tre druvor; touriga nacional, drottningen av Portugal samt teinturier-druvan alicante bouschet (en druva som har både färgat skal och druvkött) och en mindre andel syrah. Vinet har en inbjudande solstänkt doft med hallon, mörka saftiga plommon, lakrits, violblom, örtiga anslag och en viss ekkrydda. Smaken ger oss ett vin med mycket smaker och i en fyllig stil där de mörka bärtonerna lyfts av en närvarande tanninstruktur, frisk syra och en kryddig, lång eftersmak. En härligt seriös box i det perfekta tvålitersformatet!

Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 poäng!

Merino är ett vin vi gärna följer inte bara under höst- och vinterhalvåret när det serveras mustiga grytor och viltstekar men även när grillen åter blir vardagsmat.

Ekologiska Merino återfinns i stort sett i samtliga Systembolagsbutiker. Boxen (2000 ml, 13,5%) har artikelnummer 2289 och kostar 199 kronor. Vinets restsötma är mindre än 0,3 g/100 ml vilket innebär ett helt torrt vin.

Till Merino HÄR >>>