Toppbetyg till ekologiska rödvinsboxen Mazet de Nizas från södra Frankrike!

François Lurton hör till Frankrikes mest erkända vinproducenter med allt från klassiska Bordeauxslott till Chile, Argentina och ginproduktion på repertoaren. I södra Frankrike finner vi ytterligare ett av François projekt, Domaine de Nizas – en egendom i Languedoc-Roussillon och som står bakom den ekologiska tvålitersbox som Boxtoppen nu ger högsta betyg!


Boxtoppen provar 2019 Mazet de Nizas från franska Languedoc-Roussillon

Här får vi en klassisk så kallad GSM-blend vilket står för grenache, syrah & mourvèdre – en druvkombination vanlig i södra Frankrike och i Mazet de Nizas fall signerad en av landets främsta ambassadörer, François Lurton. Druvorna hämtas från äldre rankor som ger mindre skördar men mer koncentration och det märks i vinet som visar upp ett blomörtigt anslag i doften, lavendel inte minst, tillsammans med mörka bärtoner som björnbär, plommon och körsbär. Smakprofilen bjuder på kryddiga nyanser, stram och samtidigt generös mörkbärig frukt samt tanniner och pigg syra som skänker struktur. Eftersmaken är torr, fänkålsörtig och visar upp fin längd. Ekologiska Mazet de Nizas är en minst sagt seriös box!

Betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Säsongen som vi befinner oss i sätter såklart grillat i fokus och här har vi ett vin som mästerligt hanterar kött i alla dess former som läggs på grillen. Vår egen favorit blir de ört- och vitlökskryddade lammkotletterna som bäst lockar fram den sydfranska känslan.

Mazet de Nizas ekologiska tvålitersbox finner du i drygt hälften av landets Systembolagsbutiker och till övriga kan den beställas utan extra kostnad. Boxen (2000 ml, 14%) har artikelnummer 5602 och kostar 239 kronor. Vinets restsötma ligger på 0,5 g/100 ml.

Till Mazet de Nizas HÄR >>>