Toppbetyg till Hope Chenin Blanc från Sydafrika!

Loire i Frankrike är hemvist åt den syrarika chenin blanc-druvan där den ger allt från knastertorra till söta viner. Den stortrivs även i Sydafrika som odlat chenin blanc i flera sekel och där producenterna funnit de perfekta förutsättningarna för den nobla druvan. Det märker vi inte minst i Hope från firman Du Toitskloof i Breede River Valley, ett vin vi utdelar högsta betyg till!


Du Toitskloof är ett vinkooperativ som bildades för drygt 60 år sedan i Breede River Valley. Då sex medlemmar, idag 13 familjer som tillsammans äger 22 egendomar och cirka 900 hektar vingårdar. Idag är Du Toitskloof ett av världens största Fairtrade-projekt vilket innebär att man arbetar för att inte minst förbättra livet för sina närmare 1600 anställda; socialt, ekonomiskt och utbildningsmässigt; något som bland annat återspeglas i Hope Chenin Blanc som klassas som ett hållbart val av Systembolaget.

Chenin blanc hör inte till de mest lättodlade druvsorterna och lyckade resultat utanför Loire-dalen där den har sitt ursprung är inte lika många som exempelvis mer lättanpassade chardonnay. Men i Sydafrika har man förutsättningarna och inte minst är det de maritima influenserna som gör druvan så lyckad i landet. Det och naturligtvis en lång erfarenhet av just chenin blanc som man tror kom till landet redan i mitten av 1600-talet.

Boxtoppen om 2021 Hope Chenin Blanc från Western Cape i Sydafrika

Chenin blanc är franska Loiredalens stolthet men det finns ett land till i världen som bemästrar den nobla druvan och det är Sydafrika där druvsorten odlats i flera sekel. Producenten Du Toitskloof i Breede River Valley bjuder här på en fyndmässig chenin blanc med härligt inbjudande doft av gråpäron, persika, honungsvax och örtiga anslag i frisk och fruktmogen men ändå sval stil. Smaken är syrligt stenfruktig med citrus och bra bett i syran, honungsvaxiga toner och ett stänk ylle. Avslutet har en fin kryddig grapefruktsbeska vilket är tilltalande och retar aptiten.

Boxtoppens betyg: Toppbetyg, 5 av 5 möjliga poäng!

Ett vin som förgyller allt från skaldjur i naturell form till lite mer smakrika anrättningar. Varför inte prova fisktacos på torskrygg med mangosalsa, en perfekt matchning till Hope Chenin Blanc.

Hope Chenin Blanc finns i drygt 150 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 2434 och kostar 95 kronor. Vinets sockerhalt är 0,5 g/ 100 ml.

Till Hope Chenin Blanc på Systembolaget HÄR >>>

Intresserad av mer läsning från Hope, se följande;

Högsta betyg till chardonnayboxen Hope från Sydafrika! >>

Högt betyg till charmanta australiensiska Hope Pinot Grigio! >>

Högt betyg till sydafrikanska boxvinet Hope Grand Reserve! >>

Hope Shiraz Reserve – ett vin att servera till höstens vilträtter! >>

Porchetta, polenta, rucola & sydafrikanskt rött >>

Saffransrisotto, pancetta, skogschampinjoner & australiensisk shiraz-charm >>