Toppbetyg till norsk flädersnaps – kräftskivans mest solklara nubbe!

Oslo Håndverksdestilleri är ett ungt destilleri som bildades så sent som 2015. Ändå har norrmännens produkter imponerat stort på oss och inte minst har de visat upp akvavit i ren och skär världsklass. Tidigare i somras lanserades en oerhört finstämd och elegant flädersnaps från hantverksdestilleriet i Oslo – en snaps som förutom fläder även kryddats med kummin, enbär och johannesört. Perfekt till stundande kräftskivor!


Precis som fallet var i Sverige så förvärvade den norska staten och dess monopol de inhemska producenterna och 1927 försvann den sista oberoende firman. Idag är det annat ljud i skällan och bland annat uppmuntrade det Marius Vestnes, Marcin Miller och Martin Krajewski till att 2015 etablera Oslo Håndverksdestilleri i de östra delarna av huvudstaden, det då första nyetablerade i Oslo på 91 år. I en gammal klassisk tegelröd industrilokal har de sin verksamhet där det destilleras till framför allt akvavit och gin men man har även lanserat lite udda tappningar såsom björksavslikör och bitter. Oslo Håndverksdestilleri håller en mycket hög klass rakt genom portföljen och inte minst spriten är av fenomenal klass. Många av de örter, växter och rötter som man kryddar med hör hemma i den nordiska faunan, som maskros exempelvis, och detta kombineras med en lång akvavittradition. Nu är det dags för en flädersnaps som är unikt framställd för den svenska marknaden.

Boxtoppen provar Fläder Hantverkssnaps

Det är en oerhört finstämd flädersnaps vi har i våra glas, en som samspelar med övriga kryddor på ett elegant vis och inte blir allt för yppig utan fläderblommigheten för sig mer diskret i såväl doft som smak. Doftintrycket är försiktigt floralt med hintar av citrus, kummin, enbär och diskret jordighet från johannesörten. Smaken uppvisar en krämig textur med delikat rondör och bitterhet från johannesörten som lierar sig snyggt med fläderaromatiken. En känsla av tanniner infinner sig, likaså grapefruktsskalbeska och malörtsaktiga toner i avslutet. En snygg snaps som inte minst visar upp en fenomenal spritbas som är oerhört ren i sitt uttryck och ger kryddningen allt utrymme att skina.

Boxtoppens betyg: En fullträff – 5 av 5 poäng

Fläder Hantverkssnaps återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Den passar förträffligt till kräftskivorna som nu stundar men får gärna följa med under höst och vinter och inte minst rekommenderar vi att den provas tillsammans med en riktigt lagrad herrgårdsost. Flaskan (350 ml, 37,5%) har artikelnummer 57384 och kostar 149 kronor.

Till Fläder Hantverkssnaps HÄR >>>