Toppbetyg till riktigt seriös Bourgogne-box som tar lådvinet upp en nivå!

Idag finner vi chardonnay från vinvärldens samtliga utposter och anledningen är främst följande; det är en sann kvalitetsdruva som dessutom är relativt enkel att odla och som anpassar sig formidabelt till de givna förutsättningarna. Men än mer, den är vansinnigt populär bland oss konsumenter. Trots den globala spridningen så är det ändå en region vi längtar till mer än andra och som fortfarande idag sätter måttstocken för chardonnay – druvans ursprung och en av världens absolut främsta vinregioner, Bourgogne i Frankrike. Därför känns det extra fint att kunna tipsa om en riktigt seriös Bourgogne-box som tar lådvinet upp en nivå!


Boxtoppen om 2020 Bourgogne Chardonnay från Terres Secrèts

Redan färgen skvallrar lite om att vi är i Bourgognes södra delar, Macônnais närmare bestämt. Här är det aningen varmare och det skänker vinet en större rikedom och mer gyllene färgskepnad. Doften har ännu ett ungdomligt anslag med generös fruktighet där vi noterar stenfrukter såsom persika, gula äpplen men också ett stänk tropiskt samt citrusfrukter. Faten lindar med sin kryddighet in doften i en smörnötig ton vilket känns härligt klassiskt Bourgogne. I smaken bjuds skön fruktintensitet med stenfruktiga och tropiska inslag. Citrus stramar upp den relativt fylliga kroppen och syran ger skärpa som följer med fint i den kryddigt fästande eftersmaken. En utmärkt box-Bourgogne för den som vill ha mer utav sitt boxvin!

Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 p!

Vinet dricker vi gärna till klassiska fiskrätter, gärna på vit fisk i vitvinsgräddiga såser, men till lättare kycklingrätter är det också ett perfekt val. Är du redan nu ute i god tid och klurar på nyårsmenyn så är det vinet till den gratinerade hummern!

Producenten Terres Secrètes 2017 Bourgogne Chardonnay kommer i en 2,25-liters box (12,5%), har artikelnummer 5555 och kostar 319 kronor. Vinet finner du i närmare 100 systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad. Restsötman är mindre än 0,3 g/100 ml vilket innebär ett helt torrt vitt vin.

Till vinet HÄR >>>