Toppbetyg till Vento’z Alvarinho på tvålitersbox!

Det är inte särskilt svårt att utnämna alvarinho till Portugals främsta gröna druva, ja likaså Spaniens där den går under namnet albariño. Med Vento’z från producenten Sociedade Agricola Casal de Ventozela i norra Portugal får vi dock något så ovanligt som en tvålitersbox på den förnämliga druvan och det är ett vin som Boxtoppen utdelar full pott till!


Alvarinho är Minho-regionens stolthet nummer ett och det är inte särskilt svårt att förstå när man provar vinerna. Det finns en svårslagen aromatik i vinerna och dessutom en struktur i smaken som närmast skvallrar om lätta tanniner på grund av det tjocka druvskalet. Lagringsdugliga, goda som unga och med en fantastisk förmåga att uttrycka sitt växtläge. Sociedade Agricola Casal de Ventozela box som vi nu har i glaset fyller luckan om en alvarinho i lådvinsformat och med kvalitet i fokus!

Boxtoppen provar 2020 Vento’z Alvarinho från Portugal

Vi har tidigare hyllat Vento’z och lovorden fortsatte även när den nu gällande 2020-årgången tog vid! Alvarinho-druvan, den sannolikt främsta gröna på Iberiska halvön, ger i sin ungdom blommigt aromatiska viner med persika och örtighet och det är precis vad du finner i Vento’z. Krydda det med citrus och stenfrukter, päron inte minst, och du har ett vin med högst tilltalande doft. Smaken är ungdomligt pigg och det dyker upp örtblommiga nyanser, saftig persika, päron och lime i det syrligt fräscha avslutet som även hintar ett uns tanniner, något som inte alls är ovanligt i den tjockskaliga druvsorten. Perfekt till höstens och vinterns skaldjur!

5 av 5 poäng!

Vento’z Alvarinho kostar 199 kronor, säljs i boxformatet två liter (2000 ml, 12%) och har artikelnummer 6052. Vinet har blott 0,4 g restsötma per 100 ml.

Till Vento’z HÄR >