Topptrion håller stilen – roséboxar i december

December bjuder inte på några stora förändringar på rosélistan, men chilenska Adobe har nu bytt årgång och klättrat på listan. I topp återser vi Mulderbosch, Coteaux d’Aix en Provence och Puycheric Syrah Rosé.


mulderbosch rosé hög copyDags för en uppdatering av listan över de bästa och mes prisvärda roséboxarna. I december kanske inte rosévin känns som det naturliga vinvalet, men faktum är att rosévin faktiskt fungerar bra till julskinkan.

Listan bjuder på en ny årgång, nämligen 2015 Adobe Rosé från chilenska Viñedos Emiliana. 2014 Adobe var runt, rikt occ bussig med aromatisk frukt, men saknade lite balans. Årgång 2015 är mycket bättre – ungt och fräscht med lite hal frukt och inslag av äpple, hallom blommor och mineraler. Vinet får prisvärdhetsmarkeringen mer än prisvärt och klättrar från 18 till tolfte plats.

Bäst och fortsatt etta på listan är 2015 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé från sydafrikanska Mulderbosch Vineyards. Trevliga toner av röda vinbär, olika citrusfrukter och trädgårdsbär tillsammans med mineraler och ren och elegant frukt gör den till ett riktigt superfynd och etta på listan.

På andra plats återfinner vi superfyndet 2014 Coteaux d’Aix en Provence, ett riktigt franskt rosévin från producenten Gassier, som med sin silkiga, solmogna frukt och milda syra är ett utmärkt ekologiskt, lite mildare alternativ och helt klart värd sin silverplats.

Trea sedan i oktober är 2014 Puycheric Syrah Rosé, som liksom Coteaux d’Aix en Provence är ett superfynd från Provence, men från vinfirman Foncalieu. Här hittar man såväl jordgubbar, som smultron och hallon. Vinet innehåller precis som Mulderbosch och Coteaux d’Aix en Provence mindre än tre gram socker per liter.

Borta från listan är nu tyvärr 2014 Drostdy-Hof Rosé, som var ett superfynd. Det innebär att decembers lista omfattar 20 viner, varav fyra är superfynd och sex är fynd.

>>Till listan