Torra röda boxar i november

Barone Ricasoli, Cline Zinfandel och Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet kvar i topp – tre utmärkta val från tre världsdelar bland röda torra boxar i november.


Cline_Zin_BiB_webbMed så mycket snö i delar av Sverige kanske glögg eller portvin känns mer aktuellt, men vi slår till med en uppdatering av topplistan för röda torra boxar.  Listan är en de största boxlistorna och visar upp mycket smak för pengarna. Av alla 31 viner är 17 superfynd och 13 stycken fynd.

För dig som precis halkat in på Boxtoppen kan jag berätta att Boxtoppen alltid erbjuder aktuella bedömningar av viner. Boxarna ska ha provats det senaste halvåret, eftersom hållbarheten på box är sämre än på flaska. Det innebär att viner med noteringar äldre än sex månader åker ur listan – för att eventuellt komma tillbaka när de provas om igen, men bara om de når upp till 78 poäng eller mer. Eftersom årgångsbyten sker successivt och därmed vid olika tidpunkter i olika butiker kan det ibland hända att årgången på vinet som beskrivs kanske inte finns just på ditt Systembolag  just när du är där, men det är sådant som händer när man har med föränderliga varor att göra!

Novembers lista är stadig förutom att den är lite kortare, eftersom ett vin försvunnit ur Systembolagets sortiment, och så ett omprovat vin och som gjorde sig lika bra nu som senast.

Bäst av de torra röda boxarna är sedan september det toskanska superfyndet 2013 Barone Ricasoli från producenten med samma namn. Vinet är torrt och friskt med inslag av körsbär och tranbär och toskansk rosmarin och ceder. Utmärkt till nötkött och lamm tillagat på italienskt vis. Vinet harbörjat byta årgång, så snart blir det en ny bedömning., men finns kvar på sina ställen.

På andra plats är USA representerat Trevliga 2014 Cline Zinfandel från kaliforniska Cline Cellars bjuder på mycket smak av solmogen frukt, bra balans och inslag av bland annat körsbär och ljus choklad. Vinet funkar förutom till kött även fint till vegetariska rätter och är också ett superfynd.

På tredje plats hittar vi 2014 Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet från Australien, ännu ett superfynd.  Vinet är ungt och friskt med solmogen frukt och toner av svarta vinbär och björnbär och en kul ton av mintchoklad. Det här vinet gör sig utmärkt till grillat – lamm, fläsk och nöt.

Månadens omprovade vin är  2014 Lyngrove Red Gold Pinotage  från Sydafrika och producenten Lyngrove Wines. Vinet är torrt och frisk, men med en trevlig kryddighet och toner av såväl plommon, som körsbär och lite rökighet och mineraler. Vinet är ett fynd, det vill säga man får mycket smak för pengarna.

>>Till listan