Torra röda boxar november 2014

Många förändringar på listan över torra röda boxviner.


Vintern närmar sig sakta, men säkert, men med lite tur kan man nog plocka svamp till helgen. Veckans andra uppdaterade lista är den över de bästa torra röda boxvinerna under 250 kronor.

Kvar på förstaplatsen även i november är 2012 Côtes-du-Rhône Reserve från Pellerin i Rhônedalen. Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, men med mer finess och elegans än många andra Côtes du Rhône-viner. Pellerin har funnits på Systembolaget i många år med många olika viner och nästan alla har gjort att jag tänker – Wow! så mycket smak per krona man får i Rhône och hos Pellerin.

Ny tvåa är 2013 Mauro Primitivo. Detta charmiga, bäriga vin görs i Salento i Italien, men förfinas och tappas på det svenska vineriet Nordic Sea Winery i skånska Simrishamn. Lite extra imponerande är det att denna box för 209 kronor är med och kämpar om en topplacering på en lista med viner som får kosta upp till 40 kronor mer. Ett klockrent superfynd!

På tredje plats ligger bussiga och rika Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet stabilt placerad, medan  2013 Barone Ricasoli Formulae bytt årgång och minskat sockerhalten från sju till fem gram socker per liter och därmed bytt lista och seglat in på plats nummer fyra i och med sitt årgångsbyte till 2013.

Högst placerade nykomling, på en femteplats, är 2012 Araldica Langhe Rosso från Araldica Vini Piemontesi. Med ett nytt, lägre pris kvalar det in på listan för torra, röda boxar och blir det första vinet från Piemonte på tio i topp.

Över huvud taget har det skett flera årgångsbyten och nya tappningar har provats, så vi ser en hel del omstuvningar på listan.

 >>Till listan