Torskrygg i röd curry & kokosmjölk, sydafrikansk chenin blanc svalkar!

Hetta och sötma är en härlig kombination i denna klassiska thai-inspirerade rätt. Styrkan från röd currypasta som får fräsa upp med färsk ingefära och vitlök, det krämiga från kokosmjölken, de krispiga grönsakerna och inte minst den så matchande torskryggen som bara fått puttra med i slutet av tillagningen, ja det kräver ett vin som har svalkande egenskaper. Drostdy-Hofs chenin blanc helt enkelt!


Recept
4 personer

Ingredienser

4 torskryggfiléer
2 burkar kokosmjölk a 400 ml styck
1 bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
2 paprika, gärna olika färger
1 rödlök
1 burk bambuskott, skivade
1 lime
150 gram haricots verts
1 röd chili
1 msk röd currypasta, mer om du gillar hetta
2 msk tomatpuré
1 kruka färsk koriander
salt, neutral olja

Serveringsförslag
ris

Gör så här

Hacka vitlök, röd chili och ingefära och fräs upp i panna med olja. Addera röd currypasta och tomatpuré och fräs vidare. Efter ett par minuter tillsätter du kokosmjölken. Smaka av och salta. När såsen fått koka ihop något så tillsätter du bambuskott, hackad rödlök, hackad paprika och haricots verts. Pressa ner saften från limefrukten och riv ner en näve koriander. Låt puttra vidare, rätten är som bäst när mängden vätska fått reducera in. Känn återigen av sältan och tänk på att fisken som snart ska i även suger åt sig. Dela torsken i lagom stora bitar och lägg ner i. Låt puttra i cirka fem minuter. Peta inte mer än nödvändigt på rätten nu då torsken lätt faller sönder. Dekorera med ännu en näve koriander och servera med ris.

Vinet

2020 Drostdy-Hof Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika

(art.nr. 2069, 3000 ml, 12,5%, 199 kr, 4 av 5 p)
Loire-druvan chenin blanc har verkligen funnit sig ett andra hem i Sydafrika och i den nya årgången av Drostdy-Hof får druvan verkligen visa upp sin repertoar. Doften är ungdomlig och fruktdriven där tropiska toner, persika och saftiga päron kompletteras av ett stänk citrus. Smaken är pigg och alert i stenfruktigt stram stil med syrliga undertoner, örter och citrusskärpa i det torra avslutet. Med tanke på prislappen är det väldigt mycket vin för pengarna här!

Till maten
Hettan i thairätten kräver något svalkande men även ett vin som kan hantera koriander vilket inte alltid är det enklaste. Drostdy-Hof inte bara fixar detta utan lyfter även med såväl hetta som örtighet och det fruktgenerösa i vinet gör mötet med chilikryddan till en succé där man bara vill ha mer av mötet mellan mat och dryck!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

Sugen på mer inspiration? Se Boxtoppens recept på Chardonnay-Viognier HÄR >>>