Toskanska Formulae från Barone Ricasoli i ny charmerande årgång

Barone Ricasoli är en stor producent i Chianti Classico med sina drygt 2,5 miljoner liter per år men när det kommer till boxen Formulae så breddas uppsamlingsområdet vilket lett till ursprungsbeteckningen Toscana. Däremot är det enbart tal om sangiovese, druvan som är regionens signum och stolthet nummer ett. Precis som fallet är med övriga viner från Ricasoli, deras klassiska Brolio Chianti Classico exempelvis (se gärna provningsintryck på Brolio på vår systersida), så arbetar man med Carlo Ferrini som konsult, mannen som kommer från Florens och som blivit något av de flygande vinmakarnas ikon i Italien. Förutom Brolio så konsulterar han flera ledande producentnamn i landet.

2016-versionen av Formulae är precis som många av Ricasolis viner i stort nämnda årgång synnerligen lyckad. Vissa föredrar säkert 2015 som måhända har mer fyllighet och fruktrondör men det finns en bättre skärpa i 2016 och det lockar fram de klassiska, mer kärnkärva körsbärsdragen i sangiovese, något vi är extra svaga för.

2016 Formulae

2016 av Formulae har de klassiska dragen man gärna ser i sin sangiovese

2016 Formulae, Bag-in-Box, Toskana, Italien

Här möts man av en ungdomlig mörk röd färg men ändå med transparens och redan på första sniffen så känns vinet lovande i sin mer svala framtoning med de klassiska körsbärstonerna, färska örter, ett stänk lavendel, diskret ek och det doftar helt enkelt regionstypiskt. I gommen får vi ett vin med rondör men också lite kärnkärva, lätt saftiga drag av mörka körsbär och som backas upp en diskret sötma. Tanninerna är där men intar ingen framträdande roll utan backar upp övriga komponenter förtjänstfullt. En charmerande sangiovese och en högst anständig box.

Boxtoppen-betyget: 5/5. Full pott!

Formulae kostar 229 kronor för 3000 ml och du finner den här.

——————————————————————————-

Boxtoppen.se finns även som en kanal på Instagram samt som en alldeles egen sida på Facebook. Följ oss gärna även där för mer dryckestips och nyheter.