Trebbiano d’Abruzzo från Lupi Reali – när du längtar till en italiensk trattoria

Ärligt talat, finns det något land där symbiosen mellan mat och vin är mer fulländat än i Italien? Vi vågar påstå att där befinner italienarna sig i pole position med råge. Kanske är det simpliciteten i det hela, håll dig till bra råvaror – gör inte det hela till ”rocket science” – och lyssna vad omgivningarna ger dig och agera därefter. Vinerna därtill, ja de tycks följa exakt samma mall!


I våra glas har vi ett torrt vitt, Lupi Reali Trebbiano d’Abruzzo från kompetenta Valle Reale i Abruzzerna på Italiens centrala östkust. Trots namnet så är regionens trebbiano inte besläktad med Italiens mest odlade gröna druva utan en unik sort. Det divideras än idag om dess ursprung. Här är det ekologiska druvor som odlats på högre höjd, något som ger en mer distinkt syra till vinet och som matchar de fina stenfruktsnyanserna väl, främst päron och persika Och så är det ett rätt fantastiskt matvin.

Boxtoppen om 2018 Lupi Reali Trebbiano d’Abruzzo, Valle Reale
Citruspigg doft med rena, svala stenfruktsnyanser, mineralitet och örtiga toner i rätt stram skrud med syrliga päron, mandlar, vit persika, rökighet och torrt, fräscht avslut. Trots vinets torra framtoning så finns det en rondör här som liksom bara skriker ut sin längtan efter mat. Onekligen en box med personlighet!

Betyg: 4/5

Vad serverar vi till då? Ja, det är bara att bläddra i den italienska kokboken och leta fram rätter med maritim känsla och tomat, då är du hemma. Varför inte klassikern Puttanesca?

Lupi Reali finns i närmre 120 systembolagsbutiker, kostar 199 kronor för 3000 ml och har artikelnummer 2252. Finns det inte i din butik så beställer du det dit utan extra kostnad.