Tropiskt fläktande rieslingbubbel & karibiska snacks!

Resorna just nu tar vi i sinnena och inte minst via mat- och dryckesintryck. Som i denna ljuvliga kombination där den tyska Pfalz-regionens varmare klimat ger oss en riesling med tropiska vindar men där den friska syran bibehålles. När vi så matchar R Imperial Riesling Sekt från kompetenta kooperativet Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg med friterade matbananer och en kryddhet mangosalsa så startar resandet. Superenkelt att laga, så mycket godare än vanliga chips (nyttigare också!) och det perfekta tilltugget med ett glas mousserande.


Recept
4-6 personer

Ingredienser
3-4 matbananer
majsolja
1 pkt mango, tärnad fryst använde vi för att säkra sötman
1-2 jalapeño
1 rödlök
1-2 lime
1 knippa färsk koriander
havssalt, socker

Så här gör du

Förbered först salsan då den bara mår bra av att stå till sig. Mixa finhackad mango med fint tärnad lök, jalapeño och koriander i en bunke. Pressa över limesaften och häll i en gnutta socker och salt. Rör runt och låt stå kyligt.

Skala matbananerna genom att skära längs ryggen på bananen och sedan skiva tunna slantar. Hetta upp majsolja i stekpanna. Se till att ha ett cirka 2 cm tjock lager med olja. Börja fritera när värmen är uppe och gör det i omgångar. Lägg successivt upp skivorna på hushållspapper så de får rinna av. Ju tunnare skivor, desto krispigare. När de torkat så salta med havssalt. Snåla inte då du vill ha kontrasten mellan salsan och chipsen.

Innan du serverar salsan så låt den rinna av genom en sil.

Bubbel

R Imperial Riesling Sekt

art.nr. 76091, 75 cl, 99 kr – 4,5 av 5 poäng

Pfalz varmare klimat ger sig direkt tillkänna i doften som är sådär charmerande generöst i sitt anslag med tropiska vindar i form av ananas och lime men även persika kikar fram i den druvtypiska och lätt aromatiska stilen. Smaken drar åt stenfruktshållet med syrliga gröna äpplen som backas upp av citrus, örter och en diskret rondör. Druvans signum, den fräsiga syran säkerställer maximal fräschör men även att avslutet upplevs torrt och aptitretande. Ytterligare ett lyckat vin från den prisbelönta producenten!

Tilltugg och bubbel
Dipp får en helt ny innebörd med denna mangosalsa som direkt finner samspelet med den mousserande rieslingens lilla sötma och syra. Det tropiska hamnar i centrum med ananas och lime i vinet och tillsammans med mangon blir det till en skön fruktexplosion som finner sin kontrast i de salta krispiga bananchipsen. Svårare än så här behöver det inte vara!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>