Tuscarello – en boxnyhet som hyllar det magiska Toscana!

Från Toscana och med inspiration från regionens så kallade Super Tuscans kommer boxnyheten Tuscarello. Begreppet myntades för några decennier sedan och det var viner som tog till nya grepp för att höja kvaliteten på regionens viner som fastnat i myndigheternas byråkrati. Trots att vinerna var bland landets bästa nedklassificerades de som bordsviner då de inte följde lagen. Idag är Super Tuscans högt respekterade viner och det är också utifrån detta koncept som boxnyheten Tuscarello, en blend på sangiovese, cabernet sauvignon, merlot och colorino, söker sin inspiration. Boxtoppen har provat!


Boxtoppen provar italienska 2020 Tuscarello Super Tuscan

Vi har ett charmant örtdoftande toscanskt rött i våra glas, ett som fångar sinnebilden av druvan sangiovese med mörka körsbär, rosmarin, läder och tobak i doften. Det finns även en ton av katrinplommon och korint som lierar sig fint med övriga intryck. Smaken är klassisk med körsbär och örtiga anslag men det finns också en lite fylligare struktur vilket säkerligen beror på inslaget av cabernet sauvignon och merlot i blenden. Tanninerna är följsamma, frukten generös och vinet bjuder på ett örtkryddigt avslut som dröjer sig kvar i eftersmaken.

Betyg: 4 av 5 poäng

Ett vin med brett användningsområde; från italienska klassiker som lasagne och bolognese till en lagrad parmesan med större saltkristaller. Och så tar vi givetvis fram det när grillen åter rullas fram. Prova vinet till ört- och vitlöksmarinerade aubergineskivor, till lamm- och fläskkött och glöm inte den grillade bifftomaten.

Tuscarello återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Boxen (3000 ml, 14%) har artikelnummer 55006 och kostar 279 kronor. Vinets sötma ligger på 0,7 g / 100 ml.

Till vinet HÄR >>>