Två fyndmässiga ekologiska röda från Rhône

Xavier Vignon hör till Rhônedalens topproducenter och med Châteauneuf-du-Pape som allra främsta signum. Men det som slår en när man provar Xaviers viner är vilken hög nivå det är rakt igenom portföljen och inte minst visar han att instegsviner tas på fullaste allvar. Boxtoppen har provat två ekologiska röda från Xavier Vignon, ett Côtes-du-Rhône från gamla rankor och ett vin i minimal intervention-stil från Vaucluse. Bägge är strålande och överlevererar sett till prislappen!

 

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2019 (artikel 2151, 750 ml, 109 kr)

Ung, bärdominerad doft med fina örtblommiga inslag möter i doften tillsammans med krossad sten och lakrits. Smakprofilen visar upp hallon, körsbär och björnbär i fruktdriven stil där de äldre grenacherankorna ger vinet en större intensitet i mittpaletten. Rent, fräscht avslut med örtkryddiga toner. Väldigt mycket Côtes-du-Rhône för ringa slant.

Betyg: 5 av 5 poäng

 

Xavier Vignon Natural Vaucluse 2019 (artikel 54091, 750 ml, 135 kr)

Grenache, syrah och merlot från Vaucluse och gjort i en minimal intervention-stil. Vinet följer devisen inget tillsatt, inget borttaget och det är ett vin i transparent luftig stil med rödbäriga nyanser, örtigt anslag, svartpepprighet och tilltalande fräschör som även följer med i den dansanta och pigga smakprofilen.

Betyg: 5 av 5 poäng