Två nykomlingar på Premiumlistan

Hösten är här och Boxtoppen är inne på sin tredje vecka som officiell sajt för er som vill köpa riktigt prisvärda viner både på box och flaska. Veckans tredje uppdatering är listan över de bästa röda premiumboxarna, d v s boxar som kostar över 250 kronor.


Notera att vissa boxar visserligen är billigare än 250 kronor, men då innehåller de mindre än 3000 ml vin. I de fallen räknar vi om priset så att vi justerar för volymen – en 1,5-litersbox för 149 kronor räknas prisvärdhetsmässigt lika som en 3000 ml box för 298 kronor. Enkelt och ganska rättvist.

Listan innehåller fyra nya viner. Två är rena nykomlingar, medan två viner på listan har ny, fräsch årgång. Kvar på förstaplatsen även i oktober är Allegrini från amaroneproducenten Allegrini, men årgången är numera 2013. Vinet påminner mycket om förra årgången, men lite piggare i syran och lite mer kraft och ungdomlighet i frukten.

Även på andraplatsen är det samma vin som i september, fast med ny årgång. Periquita Reserva från portugisiska topproducenten José Maria da Fonseca har bytt från 2011 till 2012 och även här känns vinet lite piggare och friskare.

På tredje plats har vi månadens högst placerade nykomling. Vinet är 2013 Monna Nera från den toskanska producenten Tenuta di Capezzana. Vinet Monna Nera är ungt, friskt vin från Toscana med ren, solmogen frukt och fina, rena frukttoner. Ett mycket seriöst och torrt vin med elegans.

Månadens andra nykomling är 2012 Graticcio Appassionato från amaroneproducenten Tommasi. Den nya tappningen är ren och frisk med generös frukt, balanserad fruktsötma och bra längd.

Ta gärna en titt även på vinerna som ligger precis utanför listan. Flera av dem är mycket nära att ta sig in på listan.

 

>> Till listan