Två personliga roséviner i ny årgång

Tiden när rosé var säsongsbunden och enbart ett sommarfenomen är long gone och nu dricker vi rosa året om. Men det är ändå något visst med april och maj, när producenternas senaste årgång trillar in och du får en purfärsk buteljering. Boxtoppen har provat två rosé i olika skolor men bägge med flera gemensamma nämnare – de är torra, personliga och matorienterade!

Från ekologiska egendomen Valle Reale i Abruzzo (en intervju med ägaren Leonardo Pizzolo finner du i LG #139) kommer en druvren montepulciano från en av Italiens nyaste DOC: Cerasuolo d’Abruzzo. Vinet? En matigare variant av rosé som lämpar sig särdeles fint till caesarsalladen!

2019 Colle Reale by Valle Reale

Vacker laxrosa färg med något mer färgpigment avslöjar redan på utseendet att vi har ett vin med mer stoppning vilket också är fallet även om Colle Reale är oerhört lättillgängligt. Blodapelsin, hallon och persika får sällskap av örtiga toner och ett stänk fudge i den ungdomligt pigga doften och smaken går i den saftiga stilen men ändå med textur i form av en strimma tanniner och en alert syra.

Betyg: 5/5 p

Artikel 2242, 75 cl, 89 kr

Från Frankrike och François Lurton hämtar vi den ytterst pålitliga Les Fumées Blanches som är gjord på en mutation av sauvignon blanc-druvan. Sauvignon gris odlas främst i Frankrike och Chile (där man bland annat i Colchagua-regionen funnit mer än 100 år gamla rankor av druvan) och stilen är mer nertonad jämfört med sauvignon blanc.

2019 Les Fumées Blanches Gris de Sauvignon, Lurton

I glaset ett vin med blek laxrosa färg som kanske inte ser mycket ut för världen men låt inte skenet bedra. Doft av saftiga persikor, anisfrön och nertonad grönska samt citrusfräschör följs upp av en fin gomkänsla med rondör men ändå knastertorrt anslag, bra textur, rödbäriga inslag och klingande rent, örtigt avslut. Gott på egen hand som aperitif men testa det även till charkbrickan.

Betyg: 5/5 p

Artikel 22138, 75 cl, 93 kr