Två utmärkta halvflaskor signerade Marqués de Riscal

Marqués de Arienzo är en välkänd etikett för många vinkonsumenter, inte minst i Sverige där namnet varit synonymt med Rioja i många år och varit inkörsport till den respekterade vinregionen. Sedan 2010 ägs det av än mer klassiska Marqués de Riscal och Boxtoppen har provat två viner ur firmans portfölj, två halvflaskor värda att plocka upp.

Vitt

2020 Marqués de Riscal Verdejo Organic, Rueda, Spanien (art.nr. 6001, 375 ml, 13,5%, 59 kr)

Rueda som ligger nordväst om Madrid är hemvist för verdejo och här excellerar verkligen druvan i en aromatisk stil som ibland kan påminna om sauvignon blanc. Riscals ekologiska version är inget undantag utan här får vi ett ungdomligt piggt och aromatiskt vitt med trädgårdsgrönska, stenfrukt och fräschör från citrus som följer med i den fräsiga smaken. Torrt, aptitretande och lysande följeslagare till fisk- och skaldjur.
Betyg: 4 av 5 poäng

Rött

2016 Marqués de Arienzo Reserva (art.nr. 2710, 375 ml, 14%, 79 kr)

Rioja från ansedd årgång och på halvflaska till sympatisk peng. Här får vi två års fatlagring och ytterligare ett år innan release vilket ger ett silkigt rött med mjuka mognadstoner, kryddiga fat och silkiga tanniner. Väldigt lätt att gilla men ändå med motstånd så att det aldrig blir trist. Klassiker som håller.

Betyg: 4 av 5 poäng