Universal – matorienterad Moselriesling

Riesling från Mosel hör till de främsta när det kommer till att matchas till det asiatiska köket, gärna fläsk med sälta från soja och hetta från chilin. Just detta har man tagit fasta vid i Universal när kändiskocken och tillika sommeliern Jennie Walldén har fått ta fram ett vin tillsammans med högklassiga Markus Molitor.


Markus Molitor, i pittoreska Zeltingen-Rachtig i Mosel, hör till gardet som lyckas göra torr, nåja, Moselriesling som till och med konservativa lieblich-fanatiker tar till sig utan omsvep.

Universal är ett vin framtaget av Markus Molitor tillsammans med den svenska importören och välkända sommeliern och kocken Jennie Walldén. Ett mycket lyckat ”kändisvin” med andra ord.

2020 Markus Molitor Universal Riesling, Mosel, Tyskland

art.nr. 54235, 750 ml, 149 kr, 5 av 5 – Full pott!

Markus Molitor har funnit sitt alldeles egna Moseluttryck där det slanka alltid hamnar i centrum tillsammans med klingande ren frukt. I 2020 får svalheten fint utrymme och frukten mixar tropiskt med stenfrukt såsom persika och päron. Smaken har den lilla diskreta sötman som får vinet att landa i det som tyskarna kallar Feinherb, en inofficiell klassificering som innebär att vinet landar någonstans mellan 10 och 20 gram naturligt druvrestsocker, i det här fallet 11 gram. Vinet behöver det, mår bra av rondören för att balansera den höga syran och lyfta frukten hela vägen till avslutet som bjuder på fin citrussyrlighet. Välgjort, producenttypiskt och framförallt väldigt gott i sin okomplicerade stil.