Uppdaterad lista: vita boxar över 250 kr

En ny tappning av Vernissage Chardonnay Viognier är månadens klättrare.


2013 Vernissage Chardonnay Viognier
Vita premiumboxar är en klurig kategori. Det finns många vita boxar på Systembolaget, men mycket få med ett pris över 250 kronor. Hittills i år har dessutom två av de bästa vinerna försvunnit från Systembolaget så nu är det åter färre än tio boxar på listan. Här kommer uppdateringen för mars.

Kvar i topp på första plats är 2013 Petit Chablis Ropiteau från Ropiteau Frères, som fortfarande är Systembolagets bästa vita box. , som gjort vinet, är ett anrikt vinhus i hjärtat av Bourgogne. Drick vinet tillsammans med en god fisk eller skaldjur.

På andra plats återfinns 2013 Bellingham Chenin Blanc från sydafrikanska Douglas Green Bellingham. Det här vinet är perfekt till kryddsark mat, men är riktigt allround och funkar också fint till sushi.

2013 Fetzer Sundial Chardonnay från Fetzer Vineyards i Kalifornien ligger på tredje plats. Vinet är ungt och friskt, med silkig och solmogen frukt. Passar fint till grillad fisk och grillade skaldjur, till grönsaker och till osträtter.

På fjärde plats återfinner vi 2013 Vernissage Chardonnay Viognier från Oenoforos i bokstavligen ny tappning. Den här tappningen gör att vinet klättrar fem placering på listan och får starka 85 poäng, blir ett fynd. Vinet har silkig, solmogen frukt och bra balans och funkar bra till kryddstark mat, gärna asiatisk, men även stekt fisk och kyckling. Att förpackningen är kul gör inte saken sämre.

Vissa av boxarna på listan är billigare än 250 kronor, men då innehåller de mindre än tre liter vin. I de fallen räknar vi om priset så att vi justerar för volymen – en 1,5-litersbox för 149 kronor räknas prisvärdhetsmässigt lika som en 3-litersbox för 298 kronor.

>>Till listan