Uppdaterad lista: Vita torra boxar – Chenin Blanc i topp

Under några veckor har våra första inofficiella listor på de bästa boxvinerna i olika klasser legat ute för allmän beskådan, men någon reklam för Boxtoppen har vi inte gjort. Vi kände oss inte färdiga med tekniken och utseendet på sajten. Idag, den 1 oktober, kör vi en liten smygpremiär genom att publicera den första officiella boxlistan och på fredag uppdateras en lista till. De närmaste dagarna kommer vi att underhålla och uppdatera stora delar av sajten så häng med redan nu. Nästan varje vecka kommer vi att uppdatera två av våra åtta listor. Vi startar med listan över de tio bästa torra vita boxarna.

Kvar på förstaplatsen även denna månad har vi 2013 Chenin Blanc Steen från den sydafrikanska producenten Drostdy-Hof. Ett vin som imponerar med sin solmogna frukt, sin fina syra och sin direkta charm. För 175 kronor är detta ett superfynd!

Jämfört med den inofficiella listan från september har vi tre nykomlingar, och följaktligen tre bra viner som hamnat utanför listan. De tre nykomlingarna håller alla mycket bra kvalitet och två av vinerna går in som nykomlingar på listans övre halva.

Utmärkelsen bästa nykomling går till 2013 Brochet Facile Sauvignon Blanc från Nordic Sea Winery. Gillar ni som jag friska, rena och eleganta viner är detta ett vin för er. Stilmässigt och kvalitetsmässigt skulle jag kunna gissat att detta var ett dubbelt så dyrt vin från Loire. Perfekt till fisk och skaldjur.

Nästan lika bra och med samma poäng har vi 2012 L Chardonnay från den välkända firman Laroche. Denna chardonnay är ett runt, rikt och bussigt vin från Pays d’Oc i södra Frankrike. Gillar ni mild och silkig chardonnay kommer ni att bli mycket nöjda. Passar bra som pratvin eller till en kyckling- eller kalkonsallad.

Den tredje nykomlingen på listan är 2013 Masi Modello Bianco från den välrenommerade amaroneproducenten Masi. Vinet är runt, rikt och bussigt och kommer från Veneto. De milda smakerna och den lätta oljigheten gör att vinet fungerar bra till lite kryddstark mat från t.ex. Asien.