Marsuppdatering röda flaskviner 71-140 kr

Mars är en av de månader som innebär strategiska lanseringar på Systembolaget. Det innebär en hel del nyheter. Här på Boxtoppen är det dags för en uppdatering av röda viner på flaska i prisklassen 71 till 140 kronor. Uppdateringen innehåller elva nya viner, varav fyra superfynd. Två av vinerna hamnar på tio i topp, och resten lite längre ned.


På pallplatserna är läget oförändrat. Fina superfyndet 2009 Château Bouscassé från Alain Brumont i distriktet Madiran i sydvästra Frankrike. Ett verkligen högkvalitativt, kraftfullt vin till ett utmärkt bra pris som jag gärna rekommenderar. Drick gärna till en stekt köttbit med stekt svamp.

På andra plats återfinner vi italienska 2010 Di Fatto Monferrato från Luigi Tacchino. Vinet är kraftfullt, och passar därför bra att dricka till de ganska kraftiga smaker som man hittar i vilt. Klassiskt italienskt blir det med kaninragu till. Systembolaget köpte bara in 3 000 buteljer, och i skrivande stund finns det bara 348 flaskor kvar. Med andra ord är det läge att slå till om man vill prova vinet.

Ekologiska superfyndet 2013 Château Pech-Latt, Château Pech-Latt ligger på tredje plats. Även detta vin är rikt och fylligt och priset nästan löjligt lågt med tanke på den höga kvaliteten.

Vi har två nya viner på tio i topp. På plats åtta hamnar superfyndet 2013 Château Avernus från Gérard Bertrand i franska Côtes du Roussillon. Vinet är ungt och friskt med ren, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och härliga inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, violer, mineraler och fat.

På plats tio hittar vi 2013 Rosemount Little Berry GSM , en trevlig cuvée av druvorna grenache, syrah och mourvèdre från australiska Rosemount Estate och ett riktigt fynd.

De andra nykomlingarna kommer längre ned på listan. För dig som letar superfynd kan jag särskilt nämna 2014 Viñalba Malbec Bonarda från Argentina. Alla vinerna på listan är bra – men alla kan inte hamna längst upp. Så ta en titt och botanisera fritt. Notera också att den inbördes ordningen utanför tio i topp inte är exakt. När vinerna har fått samma poäng handlar det i mångt och mycket om vilket vin som passar den personliga smaken bäst – och vad man ska äta till, förstås.

Mars var också den månad då priserna förändrades igen. Det innebär att en del viner har fått en ändra prisvärdhetsmarkering. Även om man inte ska stirra sig blind på prisvärheten är det ju aldrig dumt att tycka att man har gjort ett kap. Listan innehåller totalt 38 viner, varav 22 superfynd.

>> Till listan