Uruguay – ett sällsynt vinland på den svenska marknaden

Vi svenskar har ett stort intresse för vin och dess ursprung, det är också intresset som driver oss till att upptäcka gamla klassiker såväl som våga prova nyheter. Uruguay är ett land som än så länge har varit okänt för svensken men tar nu plats på marknaden. 


Den sydamerikanska vinhistorien började med att 1500-talets conquistadorer ville ha närodlat nattvardsvin, men vinproduktionen i Uruguay kom igång först på 1870-talet då baskiska odlare slog sig ner i området. I dag ligger landet på en stabil fjärdeplats efter bjässarna Argentina, Chile och Brasilien vad gäller odlingsarealer och blir mer och mer kända internationellt sett. Förklaringen till framgångarna finner man bland annat i den sydfranska druvan tannat som tack vare sitt tjocka skal har den anpassat sig perfekt till klimatet i Uruguay.

– Uruguay är lite av en underdog, men det ser jag bara som ett stort plus då jag tror att många konsumenter är nyfikna och gärna vill prova något nytt. Dessutom får du mycket vin för pengarna jämfört med välkända producenter från andra delar av världen. Jag hoppas att fler får upp ögonen för landet, säger Hanna Löfgren, produktchef på Arvid Nordquist.

Historien bakom en av Uruguays främsta vinproducenter
Bodega Garzón startade som ett familjeprojekt av den argentinske affärsmannen Alejandro Bulgheroni efter att han hade förälskat sig i det gröna, böljande området i Maldonadodistriktet öster om Montevideo. Han gav den italienske vinmakaren Alberto Antonini i uppdrag att ta reda på om området var lämpligt för vinodling. Antonini, som själv har en egen vingård i Chiantidistriktet mellan Florens och Siena i Toscana, kände genast en stark koppling till platsen och svarade snabbt ja. Vinerna från Bodega Garzón, menar han, har fått sin mineralitet, spänning och elegans från den speciella granit som jorden vilar på.

– För oss är det avgörande att Garzóns viner är trogna sin terroir. Vinerna ska representera landskapet de kommer från – allt från närheten till havet till den karaktäristiska jordmånen med sin komplexa mineralitet, säger Alec Griffiths som är exportchef på Bodega Garzón.

2014 stod det moderna vineriet färdigt och kunde ta emot de första druvorna. Byggd ovanpå en stenig höjd kan vineriet vara 40 % mer energieffektivt tack vare sin placering och omgivning. Placeringen gör också att 40 % av vineriets energibehov kan tillgodoses genom vindkraft och solenergi. I samband med att invigningen blev Bodegas Garzón det första vineriet utanför USA som godkänts som hållbart enligt de krävande kraven från USGBC, United States Green Building Council.

Uruguay på den svenska markanden
I Sverige är uruguayanska viner fortfarande sällsynta, men vinhuset Bodega Garzón, en av Uruguays främsta vinproducenter, har lanserat två viner på den svenska marknaden de senaste månaderna. Först ut på Systembolaget var en exklusiv lansering med endast 3 000 flaskor av Garzón Pinot Noir Rosé som lanserades i somras.

Bodega Garzón Tannat Reserve 2016
Den 1 september lanserades Bodega Garzón Tannat Reserve 2016 i det fasta sortimentet på Systembolaget.

”Här finns det mycket inslag som ska samsas och spela ihop, och lyckas bra med det. Mörk bärfruktighet med mogna svarta vinbär tar fäste och färgas av lavendel, pomerans, lagerblad, rostade fat, kaffe och lakrits i ett koncentrerat uttryck och med en syrlig stringens. Ett vin som bjuder på mycket, på rätt sätt, med matigt avslut och stenmineraler. Rikt och koncentrerat i sitt uttryck.” –88 poäng, Livets Goda

Bodega Garzón Tannat Reserve 2016 119 kr, art.nr 3210