USA och Italien i topp bland röda torra boxar

Kaliforniska Cline Zinfandel toppar listan, medan italienska il Conte Nero di Troia och Mauro Primitivp Albarello kommer strax efter. Två nya årgångar och två nya tappningar bjuder vi också på.


Röda torra viner på box kan man använda till mycket. De passar utmärkt till buffé, till en rejäl bit kött, och både i och till härliga grytor.

Februaris uppdatering av topplistan för de torra röda boxarna bjuder på två nya årgångar och två nya tappningar.

Bäst på listan är amerikanska superfyndet 2013 Cline Zinfandel från kaliforniska Cline Cellars. Solmogen frukt, bra balans och inslag av bland annat körsbär och ljus choklad. Vinet passar förutom till kött även fint till vegetariska rätter.

Uppe på andra plats är nu en gammal favorit: Ekologiska superfyndet 2014 il Conte Nero di Troia Zinfandel, där druvorna odlats i italienska Apulien och förädlats hos Nordic Sea Winery. Vinet charmar med sin solmogna frukt och sina söta bär. Vinet är utmärkt som buffévin och till rejält italienska rätter.

Ny trea 2014 Mauro Primitivo Alberello, ett ungt och friskt superfynd från Salento, som också det kommer från Nordic Sea Winery på Österlen. Vinet bjuder på solmogen frukt, bra balans och fina inslag av  körsbär, tranbär, hallon, bigarråer, blommor, ljus choklad och vanilj.

Nu till de nya inslagen på listan:

Fyndet 2014 ¿Qué Pasa från chilenska Central bjuder i sin nya tappning på ungdom och fräshör med solmogen frukt och placerar sig plats nummer 6. Från listan med röda viner med viss fruktsötma kommer en ny årgång av Casillero del Diablo Carmenère Cabernet Sauvignon. Årgången är 2014, som är frisk och ung med mörkröd frukt, bra balans och svarta vinbär, cassis, violer, choklad, blommor, mineraler och fat. Vinet är både etiskt och ekologiskt och hamnar på plats nummer 8. Ett superfynd!

Inte hela vägen upp till tio i topp, men ändå att rekommendera är 2015 Ecologica Shiraz Malbec från argentiska producenten La Riojana. Årgången är inte riktigt i paritet med 2014, men är ett fynd med mörkröd frukt och lite kul toner av såväl violer, vingummin, kryddor och fat, förutom sina mörka bär.

Avslutningsvis ett superfynd: 2014 Casas Patronales Cabernet Sauvignon i ny tappning är djupt, rikt och fylligt med både bra balans och bra syra. Druvan Cabernet Sauvignon mjukas upp en smula av lite Merlotdruvor.

Listan omfattar 27 viner, varav 15 superfynd och 11 fynd.

>>Till listan