Uttrycksfull nebbiolo från den populära Enzo Bartoli-serien!

Producenten bakom den omtyckta Enzo Bartoli-serien, MGM Mondo del Vino, lanserar nu sin första Langhe nebbiolo på Systembolaget, lillbrorsan som är tidigare drickbar än sina större syskon, Barbaresco och Barolo.

Nebbiolo-druvan har sannolikt aldrig varit mer populär än den är just nu, något som glädjer oss på Boxtoppen då få sorter erbjuder samma komplexitet som den piemontesiska druvan. Vinerna från Barolo och Barbaresco, kommuner i nordvästra Italien och nära Turin, har sannerligen sitt eget uttryck, för att inte nämna de olika växtlägena inom nämnda vindistrikt. Langhe nebbiolo är en DOC, en ursprungsklassifikation som erbjuder betydligt mer lättillgängliga viner på druvan och som dessutom når konsumenten tidigare än sina större syskon. De är dessutom avsevärt billigare än Barolo och Barbaresco och förutom att fungera som lättillgänglig nebbiolo så kan de öppna dörren till en ny värld för den som precis upptäckt regionens viner.

MGM Mondo del Vinos 2015 Enzo Bartoli Langhe nebbiolo är i våra glas, ett vin med DOC Langhe nebbiolo-klassificering vilket innebär att druvorna kan komma från såväl de mer namnkunniga delarna men även utanför dessas gränser. En Langhe nebbiolo från exempelvis Barolo-mark är oftast från yngre rankor eller viner som inte nådde hela vägen till toppvinet. Gott är det likväl!

Boxtoppen.se om 2015 Langhe Nebbiolo, Enzo Bartoli (artikel 73663, 149 kr)
Här möts man omgående av en hel del klassiska nebbiolonyanser och den varmare årgången speglas i doften som har ett härligt solvarmt djup med körsbär, nyponsoppa, torkade rosenblad, timjan och ett stänk tjärpastill. Tobak och lite höstlöv kikar också fram. Smaken då? Jodå, detta är ett vin som är lätt att ta till sig och det finns ett visst djup och intensitet i frukten som dessutom backas upp av druvans typiska tanninstruktur. Blommigheten ändrar till violpastill i smaken men körsbären och nyponen går igen från doften och eftersmaken är lätt körsbärssyrlig och skönt saftig.

Betyg: 5/5. Full pott!!

Till dig som inte vill ha alltför maffiga viner till grillen men ändå önskar smakrika viner så är detta ett alldeles utmärkt val. Särskilt om du grillar ljusare kött där du inte snålar med örter och vitlök. Drick det gärna lätt kylt också, i en större kupa för maximal upplevelse!

Om man beställer tre flaskor (447 kr) så levereras vinerna i en trälåda.
Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>