Välkomna våren med en klassisk pinot gris från Alsace!

Alsace är många svenskars favorit när det kommer till vita viner och det är lätt att förstå varför; det finns ett vin för varje tillfälle vare sig det står riesling, gewurztraminer, sylvaner eller pinot gris på etiketten. Alsace är viner som lämpar sig särskilt bra till mat och det är precis i det sammanhang vi helst korkar upp. Inte minst får Jean Biechers Pinot Gris Reserve oss att längta efter våren och sommaren!


Jean Biecher är ett välkänt Alsacehus, inte minst här på hemmaplan. Man hör till de ledande i regionen när det kommer till hållbar odling och ekologiskt och det är en producent som kan erbjuda viner i alla segment – från kvalitetsinstegsviner till premiumnivån med viner från Alsace främsta vingårdar.

Nu har vi en pinot gris reserve i våra glas; ett vin och en druva som verkligen andas Alsace och som hör till de absolut mest samspelta när det serveras en av regionens specialiteter, Choucroute garnie – surkålsgryta med olika korvar och fläsk som tillbehör. Men det är ett vin som också har förmågan att förgylla mötet med en kittost a la Münster och vi serverar den gärna också till det lite hetare asiatiska köket.

Boxtoppen provar Biecher 2020 Pinot Gris Reserve från Alsace

Klassisk pinot gris från Alsace är raka motsatsen till de italienska tuttifrutti-bomberna och här får vi i stället omfamnande och gulfruktigt honungsslöjad doft med toner av aprikos, mogna päron, färska champinjoner och kryddighet. Smaken är trogen regionens karaktäristiska stil när det kommer till druvan vilket innebär en skönt krämig, nästan oljig gomkänsla, nertonad syra och diskret sötma. Saftiga päron, persika och aprikos lyfts upp av en lätt citrus- och mandarinton och avslutet är rent, friskt och uppiggande. Ett vin i de lägre prisklasserna men som inte ger avkall på det personliga.

Betyg: 4 av 5 poäng

Biechers Pinot Gris Reserve från Alsace återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 55464 och kostar 89 kronor. Vinet beställer du till valfri butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>