Världens första alkoholbefriade naturvin till Systembolaget

1 mars släpps världens första alkoholfria, organiska och spontanjästa vin utan tillsatser på Systembolaget. Det sker genom en exklusiv lansering i begränsad upplaga. Vindruvorna till Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 har odlats på vulkanjord i den italienska regionen Breganze med minimal klimatpåverkan.


Det alkoholfria vinhuset Oddbird lanserade världens första naturviner helt utan alkohol på sin webbshop i maj 2021. Lanseringen bestod av ett vitt och ett rött vin i limiterad upplaga från samma vinhus i norra Italien. Produktionen av det vita vinet uppgick till totalt 8 000 flaskor varav knappt 2 000 flaskor nu släpps på Systembolaget.

Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 har odlats på mineralrika jordar på hög höjd i Breganze i Veneto. Odlingen är helt organisk utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning vilket främjar smaken på både vinet samt områdets höga biodiversitet av djur, växter och insekter. CO2-avtrycket är flera gånger lägre än från en vanlig vingård.

– Vi har skapat världens första alkoholbefriade naturvin där man faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där de odlas, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. Det utsatta klimatet på vulkanjord på hög höjd, samt den organiska odlingen, gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär.

Oddbird Low Intervention Organic No. 1 är först ut i en serie alkoholfria naturviner från olika vingårdar i världen. Det vita vinet lanseras 1 mars på Systembolaget med artikelnummer 19043 och kommer i en flaska på 75 cl som kostar 109 kronor.

Om Oddbird Low Intervention Organic White No. 1
Vinet tillverkas av de lokala druvsorterna Vespaiola och Garganega. Vespiola har en mycket hög syra i kombination med en naturligt hög sockernivå vilket ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet.