Vietnamesiska vårrullar, Nuoc Cham & charmant fruktig tysk riesling

Rispappersrullar fyllda med krispiga grönsaker, vermicelli och scampi är inte bara ljuvligt gott, det är dessutom fräsch och hälsosam mat. Rullarna som brukar kallas vietnamesiska vårrullar penslar vi med soja och doppar i en Nuoc Cham, Vietnams härligt kryddstarka chilisås som baseras på röd chili och vitlök innan den blandas med limesaft, fisksås och rörsocker. Till våra spring rolls som vi serverar som en förrätt plockar vi fram ett vin som mer eller mindre är stöpt för lite kryddhetta – den mycket prisvärda nyheten Revenge of the Little Squid, en riesling från tyska Rheinhessen!


Ingredienser – 4 personer

Räkorna
Scampi, råa & räkna med cirka 2 i varje rulle
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 finhackad röd chili urkärnad
2 lime
1 liten bit färsk ingefära, finhackad

Tina upp räkorna, mixa samman marinaden genom att pressa saften ur limefrukterna och addera övriga ingredienser. Halvera räkorna och låt dem tillagas i den syrliga marinaden i kylskåp ett par timmar. Låt rinna av innan de används i rullarna.

Rullarna
12 rispapper
1 morot, strimlad i stavar
1 rödlök, strimlad
1 avokado, skivad tunt
Vermicelli, ca 50 gram torkad
Färsk koriander
Sesamfrön
Japansk soja

Koka upp vermicellin enligt anvisning på paketet. Låt svalna och rinna av ordentligt. Blötlägg rispapperet ett åt gången i varmt vatten. Det tar cirka 15 sekunder per ark innan det är helt mjukt. Lägg upp på en kökshandduk och lägg ett par korianderblad något under mitten av arket. Fortsätt med räkor, två i varje, alltså fyra halvor. Lägg på avokado, strimlad morot, lök och några sesamfrön och avsluta med vermicelli, cirka 2 matskedar. Vik ihop rullarna tight på sidorna först, sedan rulla från botten och upp. Innan servering, pensla lätt med en japansk soja.

Nuoc Cham
3 färska röda chili
2–3 vitlöksklyftor
Saften från en lime
3–4 msk fisksås
2 msk rörsocker
3–4 msk vinäger, gärna på ris

Finhacka vitlök och chili och knåda sedan till en grov massa med hjälp av en mortel. Tillsätt sockret och rör ut detta tillsammans med limesaften. Addera övriga ingredienser och rör samman.

Vin

2021 Revenge of the Little Squid Riesling

från tyska vinregionen Rheinhessen

art.nr. 57360, 750 ml, 11,5%, 79 kr, 4 av 5 poäng

Det röda vinet Revenge of the Little Pig får nu sällskap av ett vitt i hämnd-serien och det är en klassisk riesling från tyska vinregionen Rheinhessen. Det är ett vin som fint fångar rieslingkänslan med stenfruktiga toner, blomörtiga inslag samt ett piggt citrusanslag som drar mot lime. Smaken är omisskännligt riesling med kittlande syra och en diskret rondör som vinet mår bra av, inte minst den pigga frukten som för tankarna motgröna äpplen, päron och persikor. Ett fräscht vin som förlänger sommaren långt in på hösten.

Matchning

Vietnamesiska springrolls är kul att tillaga, kul att äta och dessutom superbt fräscht med hettan i den kompletterande dippsåsen Nuoc Cham. Just styrkan i maträtten gör riesling med lätt rondör till det mest givna vinvalet och Revenge of the Little Squid kompletterar serveringen på ett förnämligt vis genom att dämpa hettan och accentuera fräschören.