Vinet till oxfilén på nyårsafton – Castelforte Valpolicella Ripasso!

Kooperativet Cantine Riondo, bland Italiens största vinproducenter, har nått stor framgång på den svenska marknaden med sina Valpolicella-viner, inte minst den smakrika ripasson som blivit mångas favorit. Nu när nyårsafton snart står för dörren och middagsplanerandet sätter igång så misstänker vi att många väljer klassikern oxfilé med rödvinssås och krämig potatisgratäng. Vinet som passar perfekt därtill? Castelfortes Ripasso!


Cantine Riondo, med sin vinmakare Giorgio Marchiotto i spetsen, är ett kooperativ i Valpolicella och med mer än 2000 vinodlare som medlemmar så förfogar man över en hel del högklassig mark i regionen, inte minst i den mest ansedda så kallade Classico-delen av Valpolicella. Just detta vin som vi nu provar, husets Ripasso, kommer från fem Valpolicella Classico-områden och efter att grundvinet fått en andra jäsning med hjälp av druvrester från amaroneproduktionen så lagras det ett år i större fat.

Boxtoppen om 2017 Castelforte Valpolicella Ripasso

Här möts vi av en violblommig, lavendeldoftande örtighet, mogna victoriaplommon, svarta körsbär och en hint från faten i form av fuktig tobak. Viss sötma i den rätt fylliga smakprofilen men en tydlig tanninstruktur tillsammans med frisk fruktsyra håller uppe balansen och det noteras kryddiga fatinslag, saftiga plommon och lite citruskärvhet i avslutet som får vinet att upplevas helt torrt. En bra ripasso med andra ord!

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Har du redan börjat fundera på nyårsmenyn och hör till skaran som gärna serverar klassikern oxfilé med rödvinssås och krämig potatisgratäng? Då har du med Castelforte ett vin som galant balanserar upp rättens smakrikedom! Och blir det en skvätt över så prova gärna vinet till en lagrad parmesan. Bäst är vinet vid en temperatur kring 16 C.

Cantine Riondos Castelforte Ripasso (art.nr. 5352) hittar du i de flesta av landets Systembolagsbutiker och en flaska (75 cl, 14%) kostar 99 kronor.

Till Systembolaget HÄR >>>