Vinet till säsongens kräftor – Lat 42 Albariño från spanska Rías Baixas!

Iberiska halvöns främsta gröna druvsort? Ja vi vågar nog sticka ut hakan och påstå att det är albariño som du finner i Spaniens nordvästra hörn, i regionen Rías Baixas. Med sitt härliga fruktdriv och aromatiska framtoning så är det inte bara en druva som ger härliga sommarviner, det är också bland det främsta till säsongens kräftor. I våra glas; Lat 42 från producenten Lagar de Fornelos!


Albariño är en aromatisk druva som högst sannolikt dessutom är riktigt gammal i gemet. Namnet översätts till ’den lilla vita från Rhen’ och det var den allmänna uppfattningen länge, att ursprunget var tyskt. Men mer nutida DNA-studier indikerar i stället ett släktskap med den portugisiska malvasia fina och ett ursprung på den iberiska halvön, men om portugiserna eller galicierna får äran är desto mer höljt i dunkel. En sak är säker och det är faktumet att de bästa exemplaren antingen kommer från spanska Rias Baixas med sina fem subregioner eller från den portugisiska, mest nordliga subregionen i Vinho Verde – Monção e Melgaço.

Boxtoppen tipsar om 2020 Lat 42 Albariño från Lagar de Fornelos

Purung och charmant druvaromatisk vitt från ett av Spaniens absolut främsta vitvinsregioner, Rías Baixas. Ja, druvan albariño är även den högklassig och många skulle nog påstå att det är hela pyreneiska halvöns främsta gröna. I producenten Lagar de Fornelos tappning bjuds vi blomaromatiska nyanser varvat med persika, melon, lime och örtighet i en ungdomligt busig stil med fin uppbackande syra, stenfruktiga nyanser och limezestigt klingande rent och torrt avslut. Det här är vinet till havets läckerheter, inte minst skaldjur och säsongens höjdpunkt, kräftor!

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Lat 42 återfinns i Systembolagets beställningssortiment och du klickar hem vinet enkelt till den butik där du önskar hämta upp flaskan. En butelj (750 ml, 12,5%) kostar 99 kronor och artikelnumret är 50249.

Till Systembolaget >>>