Vita boxar med viss fruksötma i mars

Oförändrat på boxtoppen bland de vita vinerna med viss fruktsötma


2013 Monti Garbi SoaveListan med vita boxar med viss fruktsötma är faktiskt helt oförändrad sedan februari. Det finns dock en hel del fynd att tillgå. Snart kommer också flera nya årgångar ut på marknaden, vilket med all sannolikhet kommer att innehålla en hel del förändringar.

När man väljer bland vinerna i den här kategorin är det kanske extra viktigt att tänka på vilket typ av vin man vill ha, och till vilket tillfälle. Hela smakupplevelsen blir ju faktiskt het annorlunda om ett vin innhåller 38 gram socker per liter, än om det innehåller sex gram per liter. Man ska dock inte stirra sig blind bara på sockerhalten, eftersom upplevelsen av vinet också beror på syranivån. En hög syranivå gör att vinet kan innehålla betydligt mer socker utan att det för den skull upplevs som sött.

Förstaplatsen innehas alltså fortfarande av 2013 Monti Garbi Soave från den duktiga soave- och amarone-producenten Tenuta Sant’Antonio. , som är en av de allra bästa boxarna på Systembolaget. Funkar jättefint till fisk och skaldjur och grönsaksrätter.

På andra plats har vi 2014 Lindemans Chardonnay från australiska Lindemans. Den här årgången är friskare än 2013, med mindre söta toner av honung och persika och mera citrus. Man kan också hitta toner av äpple gula päron och vanilj. Vinet funkar utmärkt som prat- och mingelvin, och dessutom till kyckling och rätter med stekt eller grillad fisk.

Trea är halvtorra 2013 Schmetterling Riesling, som är ett ungt och friskt vin med både sötma och syra. Funkar allra bäst som pratvin, gärna med en bit ost.

>>Till listan