Vita boxar med viss fruktsötma – uppdaterad lista

Den första boxlista vi uppdaterar i november är vita boxar med viss fruktsötma. I oktober fanns inga förändringar alls på listan, men nu kan vi presentera dels en ny årgång, dels en riktig nykomling.


Ny etta på listan är en ny årgång av Monti Garbi Soave från den duktiga soave- och amarone-producenten Tenuta Sant’Antonio. Den nya årgången 2013 är friskare och fruktigare än 2012:an, vinet känns både yngre och elegantare. Detta är just nu en av Systembolaget bästa boxar alla kategorier, så har ni inte provat den än är det hög tid att göra det. Funkar bra till fisk och skaldjur, men även till stark asiatisk mat eller smakrika sallader med t.ex. kyckling eller kalkon.

Även tvåan, 2013 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, är ett allsidigt, generöst vin som funkar till det mesta. Jag har provat vinet till en dyr fiskrätt och det var inget problem alls.

Trean är 2013 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc från J&F Lurton, ett friskt och rent sauvignon blanc-vin som känns torrt, trots att det just denna syrarika årgång innehåller 9 gram socker per liter.

Nykomlingen på listan är 2013 Leva Chardonnay Dimiat & Muscat från Vinex Slavyantsi, som ligger i vindistriktet Rozova Dolina i Bulgarien. Ett rent och trevligt vin för er som vill ha lite fruktsötma och toner av muskat-druvan.

>>Till listan