Uppdaterad lista: Vita boxar med viss fruktsötma oktober 2014

Under några veckor har våra första inofficiella listor på de bästa boxvinerna i olika klasser legat ute för allmän beskådan. Den 1 oktober var vi färdiga och redo att publicera den första officiella boxlistan. Vi startade med listan över de tio bästa torra vita boxarna där hade vi tre nykomlingar. Idag, den 3 oktober har vi uppdaterat den andra listan – vita boxar med viss fruktsötma.

På denna lista finns inga förändringar alls sedan september. Medaljörerna på listan står lite i en klass för sig just nu. Bäst är 2012 Monti Garbi Soave från amaroneproducenten Tenuta Sant’ Antonio. I mitt tycke är detta en av marknadens bästa boxar alla kategorier. Den fina, lite feta silkigheten gör vinet perfekt till stark mat, men vinet funkar till det mesta. Det ska bli riktigt kul att prova den nya årgången som är på väg ut i butik just nu!

Även tvåan, 2013 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, är ett allsidigt, generöst vin som funkar till det mesta. Jag har provat vinet till en dyr fiskrätt och det var inget problem alls.

Trean är för många en överraskning. Ja, inte att det är ett bra vin – det vet många – men däremot är det få som vet att det innehåller nio gram socker per liter. Med sin friska smakprofil med tydlig sauvignon blanc-frukt märks sötman nästan inte alls.

I övrigt kan jag inte låta bli att imponeras av att tyskarna kan göra bra halvtorra viner i prisklassen kring 150 kronor. Både Johannes Egberts Tania och St Ursula BN är trevliga pratviner som många kommer att gilla. Klara fyndmarkeringar!

>> Till listan