Vita flaskviner 71-140 kr: Yalumba ny trea

Uppdateringen av listan i mars innehåller tio nya viner. Konkurrensen är hård, så det är bara en av nykomlingarna som placerar sig på tio-i-topp.


905397 Yalumba

 

Vita viner på flaska i prisklassen 70-140 kr finns det många av. Boxtoppen fokuserar på de bästa och mest prisvärda.

Superfyndet 2013 Lignum Blanc från biodynamikern Albet i Noya ligger stadigt kvar på första plats. Vinet är fräscht och elegant med fin energi. Passar jättebra till tapas eller andra smårätter, men fungerar också bra till fisk och skaldjur.

På andra plats återfinner vi 2013 Mulderbosch Chardonnay från sydafrikanska kvalitetsproducenten Mulderbosch. Gillar ni elegant, fräsch chardonnay är detta ett jättebra alternativ. Perfekt till grillad eller stekt fisk. Vinet håller på att byta årgång till 2014 på Systembolaget., så notera att bedömningen avser 2013.

På tredje plats hittar vi vår första nykomling. Superfyndet 2014 Yalumba Organic Viognier från australiska Yalumba Ett runt, rikt och bussigt vin med silkig, solmogen frukt, bra balans, mild syra och inslag av persikor, litchi, lyktfrukter, blommor och mineraler. Vinet är ekologiskt och ett rejält superfynd. Funkar bra till fisk- och skaldjur, men kanske ännu bättre till smakrik asiatisk mat med ingefära, chili och koriander och andra smaker som ofta är svåra att hitta bra viner till.

Bland övriga nykomlingar, som inte tagit sig in på tio i topp, men är väl värda sin plats kan bl a nämnas chilenska eko-vinet 2014 Corralillo Sauvignon Blanc från Matetic Vineyards. Ett riktigt torrt och elegant vin med såväl krusbär som ostronskal i smakpaletten, 2014 Classic Collection Chenin Blanc Chardonnay Sauvignon Blanc från sydafrikanska KWV.

Just nu är det många viner som har bytt eller håller på att byta årgångar på Systembolaget. Eftersom bytet i allmänhet sker successivt och den gamla årgången därför ofta finns kvar i många butiker listar vi inte av de gamla årgångarna med en gång, utan låter dem hänga med en uppdatering till.

Avslutningsvis kan jag varmt rekommendera er att ta er igenom alla vinerna på denna lista, för nu finns det gott om härliga superfynd och fynd från när och fjärran.

 

>> Till listan