Vita viner 71 till 140 kronor – ny lista!

De bästa och mest prisvärda vita vinerna på flaska mellan 71 och 140 kronor på Systembolaget är Boxtoppens sista helt nya lista för året. Vinerna kommer från flera länder i Europa, från Sydafrika och Australien från årgångar mellan 2011 och 2013.


Segraren på den första listan är spanska producenten Albet i Noya. Albet i Noya är en mycket miljömedveten producent som gör ekologiska viner, inklusive cava, i Penedès i norra Spanien. Vinet ifråga är 2013 Lignum Blanc, ett fräscht och elegant vin med fin energi. Passar jättebra till tapas eller andra smårätter, men fungerar också bra till fisk och skaldjur. Vinet måste beställas.

Tvåa på listan är 2013 Mulderbosch Chardonnay från den högkvalitativa sydafrikanska firman Mulderbosch Vineyards. Gillar ni elegant, fräsch chardonnay är detta ett jättebra alternativ. Perfekt till grillad eller stekt fisk.

Trea på listan är 2013 Escapades Semillon från Escapade Winery. Escapade Winery har steg för steg utvecklats till ett riktigt högkvalitativt vineri. Av alla husets viner är detta min egen lilla favorit. Från ett litet block Semillon görs detta smakrika, energirika och generösa vin. Många bra semillon-viner från Australien åldras mycket väl i tio till femton år och det skulle inte förvåna mig om även detta vin från Sydafrika klarar åtminstone tio års lagring i en bättre vinkällare.

Sist, men inte minst, ta en ordentlig titt på hela listan! När jag valde ut vinerna till denna den första listan sorterade jag i första hand ut de superfynd jag provat i denna kategori de senaste månaderna. Med ett undantag är det bara superfynd på denna lista.

>>Till listan